Vauvan ensimmäinen telttaretki

Nuorena se on aloitettava. Yön yli retkeily nimittäin. Suomen luonnon päivänä Suomen Latu rohkaisee nukkumaan yön ulkona. Miten se onnistuisi pienen vauvan kanssa? Kerronpa meidän vauvan ensimmäisestä telttaretkestä.

Kesän alussa lähdimme Liesjärven kansallispuistoon retkeilemään. Yön yli retken tavoitteena oli testata, miten telttailu sujuisi vauvan kanssa. Meidän pienokainen oli vain 6 viikkoa vanha.

Liesjärven kansallispuisto oli meille uusi tuttavuus. Selvitimme, että Savilahden telttailualueelle oli vain pieni kävelymatka (kilometrin verran) parkkipaikalta, joten päätimme pystyttää teltan sinne. Olimme liikkeellä aika myöhään perjantai-iltana, joten parhaimmat telttapaikat oli jo viety. Leukani kyllä loksahti metsäpolulle, kun näin paljon telttailijoita oli liikkeellä.

Teltan pystytyksen jälkeen söimme iltapalaa ja kömmimme nukkumaan puoliltaöin. "Hyvä puoli pienen vauvan kanssa liikkuessa oli, että hän on niin rytmitön. Hän nukkui, söi ja ihmetteli kantorepussa, kun laitoimme leiriä pystyyn ja valmistauduimme yöpuulle. Nyt nelikuisen vauvan kanssa ei voisi olla liikeellä noin myöhään, vaan rytmi jo sanelisi nukkumaanmenemistä.

Kesäyö oli valoisa ja lämmin. Siksipä en stressannut siitä, että vauvalle tulisi kylmä yöllä. Hän nukkui lämpimästi puettuna meidän välissä omassa äitiyspakkauksen makuupussissa. Yöllä hän tuli minun kanssa samaan makuupussiin, kun oli aika syödä. Minulla oli kolmen vuoden ajan makuupussissa kuuma, mutta yö meni kaikkinensa tosi hyvin. Minä nukuin sitten vauvan syntymän jälkeen syvää ja hyvälaatuista unta, sillä aamulla olo oli virkeä (tämä ilo tosin kostautui seuraavina öinä, kun vauva ei nukkunut laisinkaan).

Telttayön jälkeen vauva heräsi hyväntuulisena ja ihmetteli, missä oikein olimme. Siinä vaiheessa, kun moni teltta oli hävinnyt jo paikalta, me söimme kaikessa rauhassa aamiaista ja kävimme aamu-uinnilla. Tulipa tällä reissulla heitettyä talviturkkikin.

Kun teltta oli purettu ja kamat pakattu, lähdimme ihastelemaan upeaa Kyynäränharjua edestakaisin. Vauva nukkui kantorepussa tyytyväisenä ja me fiilistelimme hyvin mennyttä yötä.

Vauvalle kannattaa pakata mukaan ainakin seuraavat asiat:

  • Vaipanvaihtotarvikkeet (wet wipesit yms.)

  • Pieni pyyhe ja harso

  • vaihtovaatteet

  • yötä varten lämmintä vaatetta (esim. haalari)

  • yötä varten myssy, kypärämyssy oli meillä käytössä

  • vaippoja varten roskapusseja

  • Tumput ja villasukat yötä varten

  • äitiyspakkauksen makuupussi

  • kantoreppu

Vauvan kanssa telttailu on yllättävän iisiä. Riippuu tietenkin unenlahjoista ja siitä, miten vauva viihtyy kantoliinassa tai -repussa, mutta suosittelen kyllä lämpimästi testaamaan ilman ennakkoluuloja. Tämä ensimmäinen telttayö oli tosi helppo, mutta esimerkiksi Pyhä-Luoston vaelluksella meille osui huono ja vähäuninen yö vauvan kanssa. Siitäkin kyllä selvittiin. Raikas ulkoilma auttaa jaksamaan.

Hyvää Suomen luonnon päivää!