Cap de Formentor - kuuluisa pyöräilyreitti Mallorcalla

Mallorcan kaunis saari on pyöräilijän ja aktiivilomailijan unelmakohde. Olemme parina vuonna lomailleet perheen kanssa Alcudiassa huhtikuussa ja viime reissulla pyöräilin enemmän kuin juoksin. Pyöräilijöitä ja triathlon-tiimejä näkee keväällä Mallorcalla paljon ja suurin osa lomailijoista vaikuttaa olevan aktiivilomailijoita.

Viime vuonna minulla jäi kokematta Cap de Formentorin majakka ja kuuluisa maisematie sinne. Edellisellä reissulla lähdin pyörälenkille Alcudiasta Cap de Formentorille. Matkaa Alcudiasta kertyi edestakaisin reilut 60 kilometriä. Matkaan kannattaa lähteä heti aamusta, sillä Cap de Formentor on suosittu turistikohde, joten serpentiinitie ruuhkautuu helposti sekä autoilijoista että pyöräilijöistä.

Alcudiasta Pollencan satamaan tie on tasaista. Aamulla minun kanssa samaan aikaan lähti useita pyöräilyporukoita Cap de Formentorin suuntaan ja pyöräilijöitä oli enemmän kuin autoja. Matkalla näin myös useita triathlon-treenaajia juoksemassa tasaisella ja en voinut olla toteamatta, miten tylsältä se näytti. Tasaisella juokseminen menettää omalla kohdalla koko ajan enemmän ja enemmän merkitystä ja kiinnostaa vähemmän. Seuraani liittyi alkumatkalle viiskymppinen herrasmies, joka oli lämmittelemässä ennen kuin lähti tiiminsä kanssa sadan kilometrin lenkille. Hän kertoi viettäneensä lomansa edelliset viisi vuotta Mallorcalla ja juurikin keväällä.

Pollencan satamasta alkaa ensimmäinen iso nousu ja se tuntui kyllä pitkältä. Monet pyöräilijät painelivat minusta ohi ja oma vauhti tuntuu olevan hitaampaa kuin etanalla. Ensimmäisen nousun jälkeen pitkä alamäki tuntuu upealta ja samalla niskaan rysähtää kunnon sadekuuro. Onneksi se ei kestä kauan ja pian aurinko alkaakin pilkottaa pilvien lomasta. Sää on niin raikas ja sateen kastelema asvaltti tuoksuu niin hyvältä.

Pyöräilyretken jälkeen Alcudian rannalla kelpaa rentoutua

Serpentiinitiellä matka taittuu maisemia ihastellen. Päästessäni Cap de Formentorin majakalle nautin eväitä ja seurailen muiden pyöräilijöiden puuhailua. Jotkut jatkavat matkaa heti takaisin, lähes kaikki ottavat selfien ja osa fiksailee pyöräänsä. Majakalta löytyy soma kahvila, jonka päätän tällä kertaa jättää välistä. Lähden polkemaan takaisin Alcudiaa kohti ja pääsen kokemaan ylä- ja alamäet toisinpäin. Takaisinpäin matka taittuu helpommin ja yhdessä hujauksessa olenkin takaisin Alcudiassa. Hotellilla nautin kylmän Aquariuksen ja totean, että tämä reitti kannattaa ehdottomasti kokea. Ja nimenomaan pyöräillen.

Oletko sä käynyt Cap de Formentorilla tai lomaillut Mallorcalla?