Lapsen kanssa Lissabonissa

Lapsen kanssa kaupunkilomailu on rentoa, mutta reipasta. 3-vuotiaalle saa keksiä jo ihan eri tavalla aktiviteetteja kuin aiemmin. Oma lomasuunnittelu on muuttunut myls erilaiseksi. Siinä, missä ennen tuli haahuiltua paikasta toiseen suunnittelematta, niin nykyisin tulee helposti haahuiltua leikkipuistosta toiseen ja katsottua vähän tarkemmin detaljeja kohteesta.

Minireissaajan kanssa syysloma Lissabonissa oli ihanan helppo ja monipuolinen. Kaupungista löytyy noin 3-vuotiaalle tekemistä ja nähtävää kivasti. Tässä muutamia vinkkejä, mitä kaikkea kaupungissa voi tehdä pitkän viikonlopun aikana.

Belemin linna

Belemin linna itsessään oli jännittävän näköinen ja kiinnostava lapsenkin mielestä. Hiekan tonkiminen ja simpukoiden kerääminen hiekkarannalta tuntui olevan sitäkin jännempää. Belemin linnan lähistöllä voi kävellä rantabulevardia pitkin ja piipahtaa välillä kahvilassa välipalalla. Sunnuntaiaamuna täällä oli jonkin verran turisteja ja en ihmettele, miksi paikka on niin suosittu.

Belemin tornin lähellä on komea Praca do Imperio-puutarha, jonka suihkulähde kiinnosti lasta

Belemin linnalta kävelimme katsomaan “Monument to the Discoveries” -muistomerkkiä. Sieltä suuntasimme tien toiselle puolelle puutarhaan ja sen isoa suihkulähdettä katsomaan. Museot skippasimme kauniina päivänä suosiolla ja jatkoimme lopulta Belemistä kävellen matkaa LX Factorylle lounaalle. Tässä välissä minireissaaja nukkui kunnon päiväunet vaunuissa.

Lissabonin (leikki)puistot

Lissabonin puistot ovat ihastuttavia! Myös leikkipuistoja löytyy paljon, kunhan niitä osaa vain etsiä. Isoimmissa puistoissa sai kirmailla vapaasti ja monesta paikasta löytyi keinut, kiipeilytelineet ja liukumäet. Monissa leikkipuistoissa on myös puistovahti. Tämä äiti sai muun muassa noottia siitä, ettei keinuissa saisi aikuiset keinua. Olin pöyristynyt, sillä lähistöllä ei ollut edes lapsia, jotka olisivat voineet haluta keinumaan. Selitykseksi sain, että leikkipuisto oli LASTEN leikkipuisto.

Missä puistoissa sitten kannattaisi piipahtaa? Laita ylös ainakin nämä.

Parque Eduardo VII

Puisto sijaitsee kävelymatkan päässä keskustan alueelta. Maisemat ovat kukkulan päältä hulppeat. Me leikimme täällä leikkipuistossa, katselimme mustia joutsenia ja juoksimme ympäriinsä. Puiston alueella oli useita levähdyspaikkoja ja kiva kompakti leikkialue. Lisäksi puiston alueella oli suunnistajia harjoittelemassa ja sekös oli lapsen mielestä hauskaa. Kävimme itsekin muutamalla rastilla, vaikka karttaa ei ollutkaan.

Parque Eduardo ei ollut niin intiimi puisto, jossa voisi olla kaikessa rauhassa. Vierailun arvoinen se kuitenkin on ihan kaikille reissaajille.

Jardim de Estrela

Tästä tykkäsimme kaikki. Puisto oli vehreä, rauhallinen ja kompakti paikka, jossa viihdyttiin pidempi tovi. Kioskilta nappasimme välilltä evästä suuhun ja istuimme kaikessa rauhassa. Puistossa oli tosi paljon taijin harjoittajia ja lenkkeilijöitä. Täällä näki myös paljon paikallisia lapsiperheitä rentoutumassa.

Alfamasta löytyi pienempiä leikkipuistoja ihan paraatipaikoilta. Näissä paikoissa ei ollut muita lapsia. Ocenarion vierestä löytyi “Water garden” - niminen puisto, jossa oli myös kaikkea kivaa lapsille.

Ocenarium

Lissabonin Ocenariumista olin kuullut paljon hyvää ja suuntasimme sinne sunnuntai-iltapäivänä. Itse Ocenariumin ympäristöstä löytyy paljon nähtävää ja seuraavalla kerralla en missaisi “Pavilion of Knowledgea”, sillä se vaikutti mielettömältä touhu-ja tietokeskukselta.

Ocenarium oli tarpeeksi iso nähtävyys, jossa aikaa vierähti isompia ja pienempiä kaloja katsellen ja pingviinejä bongaillen. Alle 3-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Aikuisen lippu maksoi 19€. Jonoja ei ollut meidän vierailun aikaan. Voin kuitenkin kuvitella, miten ahdasta paikassa olisi suosittuina aikoina.

Mitä on hyvä huomioida?

Alfaman alue on erityisesti aika hasardia rattaille. Matkarattaat olivat koko ajan mukulakivien välissä ja sai kyllä kunnolla sykkiä mäkiä ylös hiki hatussa. Onneksi reipas minireissaaja jaksaa jo kävellä pitkiäkin matkoja, mutta mieluiten menisin jollain kantovälineellä täällä kuin ottaisin vaunut mukaan.

Kannattaa katsoa majoittumisalue kunnolla. Rauhaton yöelämään painottuva Bairro Alto EI ainakaan ole hyvä vaihtoehto perheille. Me majoitumme Airbnb-asunnossa, mikä oli hinta-laatusuhteeltaan parempi vaihtoehto kuin hotelli. Ruokapaikoista tykkäsin eniten Time Out Marketista ja LX Factoryn tarjonnasta. Noista kahdesta löytyy syötävää kaikille.

Reissun ainoa harmitus oli se, että Sintrassa oli niin uskomattoman huono ilma vierailumme aikana. Olisimme varmasti saaneet paikasta enemmän irti, jos näkyvyys olisi ollut parempi kuin nolla.

Suosittelisinko Lissabonia kaupunkilomakohteena lasten kanssa? Kyllä, suosittelisin. Valoa, aurinkoa, hyvää ruokaa ja paljon tekemistä kaikille ja kaikenikäisille. Itse palaan ensi vuonna Lissaboniin juoksemaan viime syksynä väliin jääneen maratonin.