Grindelwald - Unelmien patikointireissu Sveitsissä

Joillakin reissuilla on pakko pysähtyä, nipistää itseään ja kysyä, onko tämä oikeasti totta vai näenkö unta? Tämä vuosi on tarjonnut toinen toistaan parempia aktiivilomia, mutta syyskuun tyttöjen reissu Sveitsiin nousi kertaheitolla yhdeksi toteutuneeksi unelmien reissuksi.

Voidaanko lähteä tänäkin vuonna Sveitsiin? Tämä taisi olla oma kysymykseni keväällä, kun aloimme Lauran kanssa suunnitella vuotuista yhteistä reissua. Viime vuonna heitetty Luzernin reissu antoi kimmokkeen, että tänäkin vuonna oli pakko päästä ulkoilemaan Sveitsiin. Ja varmaan syyskuun reissun jälkeen on pakko myös jatkaa perinnettä ensi vuonna.

Sattuipa jotenkin sopivasti, että tänä syksynä juhlistimme Lauran kanssa 10 vuotista ystävyystaivalta. Enpä olisi keksinyt parempaa paikkaa viettää sitä kuin Jungfraun alue Sveitsissä.

Pitkän viikonlopun tukikohtana meillä oli Grindelwaldin kylä, josta on helppo lähteä vuorille päiväksi patikoimaan. Reittejä riittää vauvasta vaariin ja aloittelijoista kokeneille. Grindelwald sijaitsee vuoriston sijaitsee vuorien syleilyssä. Korkeita ja komeita vuorimaisemia pääsi ihastelemaan moneen suuntaan jo heti parvekkeen oven avatessa aamuisin.

Kuva: Laura / Irtiottoja

Kuva: Laura / Irtiottoja

P1010671.JPG
P1010626.JPG
P1010659.JPG
P1010655.JPG
P1010622.JPG
P1010696.JPG

Pitkän viikonlopun aikana oli helppo olla (maisema)onnellinen. Viikonlopun aikana tallatut kilometrit, toinen toistaan upeammat maisemat, täydellinen sää sekä reissukaverin kanssa elämän päivittely oli kokonaisuutena lähes täydellinen. Yksi miinusmerkkinen muisto reissusta taisi jäädä päänahkaan, joka paloi syysauringon alla.

Kahden kokonaisen päivänä aikana ehti nähdä monta “must see” - paikkaa Jungfraun alueella. Ensimmäisenä päivänä kierrettiin Firstiltä Bachalpseen kautta Grosse Scheideggille, josta tuli reilun 17km pituinen reitti. Tuolle ensimmäisen päivän reitille osui First Cliff Walk by Tissot ja lumoavan kaunis Bachalpsee, jonka kimmeltävä vesi sai huokailemaan ihastuksesta. Toisena päivän seikkailimme Männlicheniltä Jungfraujochille, Euroopan huipulle ja sieltä Eiger Trailia pitkin takaisin Grindelwaldin kylään. Tuostakin reitistä tuli 18km pituinen. Jos pitäisi valita kumman reitin menisin uudestaan, niin ehdottomasti Männlichenin reitit ja Eiger Trail kannattaa kokea. Maisemat ovat ihan M-I-E-L-E-T-T-Ö-M-Ä-T!

P1010362.JPG
P1010413.JPG
P1010407.JPG
Kuva: Laura / Irtiottoja

Kuva: Laura / Irtiottoja

P1010447_Fotor.jpg
P1010450_Fotor.jpg
P1010474.JPG
P1010488.JPG

Sveitsin maisemissa on vain sitä jotain. Välillä meinaa itkettää kauniit maisemat, mutta myös se, että Sveitsin reissuilla Visa vinkuu ihan kiitettävästi. Junailijoille tiedoksi, että Sveitsissä kannattaa aina tarkkaan laskea, kannattaako ottaa joku SBB:n tarjoama passi vai maksaako junista täyden hinnan. Me otimme kuukauden Half Fare-passin, josta maksoimme reilun satkun ja saimme ostettu junamatkat ja useammat bussi- ja hissiliput puoleen hintaan. Passi maksoi helposti itsensä takaisin, kun Jungfraun pääsymaksun sai jo puoleen hintaan (120CHF -> 60CHF). Jungfraun alueelle on myös omia päiväpasseja tarjolla.

On varmaan tullut useampaan kertaan jo todettua, että aktiivilomailu on itselleni nykyisin mieluisin tapa lomailla. Tällä Sveitsin reissulla sitä tuli mieleen, että miksi ihmeessä sitä haluaisi matkustaa muualla kuin upeissa vuoristomaisemissa ja luontokohteissa. Huomaan, että peruskaupunkilomailu kiinnostaa vähemmän ja vähemmän. Siksi olen siihenkin keksinyt uuden lääkkeen: osallistumisen juoksutapahtumiin ulkomailla. Tämän vuoden reissuilla juoksu on ollut vahvasti läsnä. Lähes joka reissulla olen törmännyt johonkin juoksutapahtumaan ja alkanut fiilistellä, että pitäisikö sitä joskus tulla tännekin. Meidän Sveitsin viikonloppuna järjestettiin kuuluisa Jungfraun maraton, jota voisin harkita ehkä joskus.

Iltaisin oli ihanaa painaa pää tyynyyn ulkona vietetyn päivän jälkeen. Samalla kun oli koko päivän ihastellut upeita vuoristomaisemia, olin kävellyt tuhansia askeleita vaihtelevilla patikointipoluilla. Tämä viikonloppu oli loistava korkeanpaikan kestävyystreeni, jollaisia mielelläni voisin suosia jatkossakin.

Jos jälkikäteen pitäisi kuvata unelmien patikointireissua Keski-Euroopassa, niin tämä Sveitsin reissu olisi hyvä esimerkki sellaisesta. Välillä oli oikeasti pakko vain pysähtyä, vetää syvään henkeä ja katsoa ympärilleen hymyssä suin. Miten paljon energiaa ja iloa vuoristomaisemista voikaan saada!