Bucket list: 5 Euroopan pääkaupunkia

Mikä olisikaan "helpompi" tapa matkustaa kuin hypätä lentokoneen kyytiin ja lentää johonkin Euroopan pääkaupunkiin kaupunkilomalle. Kiinnostavia, monipuolisia ja erilaisia pääkaupunkeja riittää Euroopassa. Jokaisen makuun löytyy varmasti jokin kiva kaupunki. Aina ei kuitenkaan tarvitse matkata uuteen kaupunkiin, vaan suosituimmat suurkaupungit, kuten Lontoo, Pariisi, Rooma ja vaikkapa Berliini tarjoavat nähtävää useammalle kerralle. 

Tämä kuva on Pariisista, joka ei minua niinkään sykähdyttänyt

Tämä kuva on Pariisista, joka ei minua niinkään sykähdyttänyt

Vuosi sitten olin kurkkuani myöten täynnä kaupunkilomailua. Kirosin mielessäni, että olenko mennyt pilaamaan kaupunkilomien hohdon matkustamalla liikaa. Liialla matkustamisella tarkoitan tässä Euroopan kaupunkilomien liiallista suosimista lyhyen ajan sisällä. Euroopan pääkaupungeista itsellä on käymättä kuitenkin yllättävän moni mielenkiintoinen kohde ja seuraavaksi aion kertoa teille omalta bucket listalta löytyvät TOP5- kaupungit, joissa haluaisin käydä.

1. MOSKOVA 

Ennen minua ei olisi saanut edes ajatuksen tasolla matkustamaan Moskovaan. Pidin Moskovaa jollain tapaa "vaarallisena" ja tylsänä kaupunkikohteena. Viimeisen parin vuoden ajan mielessäni on kuitenkin kutkutellut kaupunkiloma Moskovassa. Olen niin sanotusti lämmennyt ajatuksele, että Moskova olisi siisti paikka nähdä ja kokea. Kallis Moskova on, mutta samalla mielenkiintoinen ja monipuolinen kaupunkilomakohde. Moskovan historia, monipuolisuus nähtävyyksien osalta ja suurkaupunkimaisuus tekevät kaupungista kiinnostavan. Tämän kaupungin haluan kokea, olen tuumannut monta kertaa. Myös seikkailu maan alla Moskovan metrossa ja sen pysäkeillä kiehtoo  (lue Kohteena Maailma-blogin postaus Moskovan kauneimmista metroasemista).

Viime elokuinen Kazanin reissu oikeastaan lisäsi uteliaisuuttani matkustaa Venäjällä. Itse en näe tarvetta boikotoida Venäjää matkakohteena niin kuin moni matkailija on tehnyt. Sitä en sitten tiedä, millainen kohde Moskova olisi minireissaajan kanssa (mutta ehtiihän tuonne joskus ilman lastakin). Jos Moskova kiinnostaa matkakohteena, niin kannattaa käydä kurkkaamassa Travelloverin Annikan tekemä arvio Moskovasta kaupunkikohteena tai ihastelemassa Maailman äärellä-blogin kaunista kuvausta kaupungista.

2. BELGRAD

Belgrad on ollut hyvin pitkään bucket listallani. Balkanin Berliiniksi tituleerattu pääkaupunki vaikuttaa sopivan rosoiselta ja trendikkäältä omaan makuuni. Balkanille tekisi taas mieli ja Belgradin voisi ottaa yhdeksi etapiksi matkan varrelle. Serbia kiinnostaa jo historiansa puolesta paljon. Olen myös sitä mieltä, että kaupungit, joita halkovat joet, ovat erityisen kauniita. Kroatialainen ystäväni kuvaili Belgradia leppoisana ja huolettomana kaupunkina, jonne on aina kiva mennä. Kaupungin kahvila-ja ravintolakulttuuri on kuulemma koettava, sillä balkanilaiseen tyyliin ihmiset kokoontuvat kahviloissa ja ravintoloissa. Syö Matkusta Rakasta- blogin Meri seikkailee tällä hetkellä Belgradissa ja hänen kuvansa ovat saaneet minut vakuuttuneeksi, että Belgradissa kannattaa piipahtaa. Euroopan pääkaupungeista Belgrad kuuluu halpojen kaupunkilomien kategoriaan.

Kuva:  Rantapallo

3. LISSABON

Miksi minä en ole vieraillut vielä Lissabonissa. En ymmärrä. Portugali on ollut suomalaisten suosima matkakohde pitkään ja Lissabon on nostanut päätään kaupunkilomakohteena. Suorien lentojen lentoajat Helsingistä ovat himppasen kehnot pienen lapsen kanssa matkatessa. Lissaboniin on silti päästävä ja pian. Haluan syödä mereneläviä, kävellä pienillä piskuisilla kujilla ja katsella vanhojen ratikoiden rouskotusta kaduilla. Olen katsonut Anthony Bourdainin jakson Lissabonista vaikka kuinka monta kertaa ja lukenut muun muassa Pingviinimatkojen ja Cocoa etsimässä blogien koukuttavia postauksia kaupungista. Portugalista voisi vuokrata talon ja yhdistää kaupunki- ja rantalomailua pidemmälle lomalle. Sintran haluaisin myös nähdä. Lissabon on ehdottomasti näistä bucket listan kohteista sellainen, jonka voisin toteuttaa vaikka heti.

Kuva  täältä

4. ATEENA

Kreikka on yksi niistä maista Espanjan kanssa, joissa moni suomalainen viettää etelänlomansa. Kreikan pääkaupunki Ateena on näkynyt viime vuosina mediassa negatiivisessa valossa mellakoiden ja Kreikan talouskriisin vuoksi. Ateena on silti Ateena. Se on yksi maailman vanhimpia kaupunkeja, jolla on monipuolinen ja pitkä historia. Haluaisin kiivetä Akropolikselle ihmettelemään Antiikin aikoja ja kierrellä kaupungilla ihastelemassa arkkitehtuuria. Olen kuitenkin jättänyt pienen varan sille, etten välttämättä rakastu Ateenaan. Ateenaan voisi pidemmällä lomalla yhdistää saarihyppelyä.

Kuva  täältä

5. BUKAREST

Rehellisesti sanottuna en tiedä Romanian pääkaupungista paljoakaan. Haluan mennä tutkailemaan ja aistimaan Bukarestin tunnelmaa. Keskiaikaiset rakennukset sekä toisaalta sen rosoisuus ja ränsistynyt kaupunkikuva saavat kiinnostumaan siitä kaupunkilomakohteena. Bukarestia sanotaan Pikku Pariisiksi, koska keskustan arkkitehtuuri jäljittelee Pariisia ja löytyypä sieltä Champs Elyséetä matkiva bulevardikin. Rakennukset näyttävät keskiajan tyyliin mahtipontisilta. Kaupunkilomakohteena Bukarest menee halpojen kaupunkilomien kategoriaan. Suoria lentoja ei Suomesta saa, mutta nopealla vilkaisulla lentojen hinnat ovat aika maltilliset (200e) esimerkiksi kesälle.

Euroopan kaupungeissa itseäni tuntuu kiehtovan samat asiat. Näitä ovat pienet kadut, rosoisuus, monipuolisuus, historia sekä kaupunkikulttuuri. Slovenian Ljubljana pitää ehdotonta ykkössijaa Euroopan pääkaupungeista. Se on vain niin ihana!

Minne sinä haluaisit mennä kaupunkilomalle Euroopassa? :)