Lentäminen kaksin vauvan kanssa - 8 vinkkiä

Olen saanut teiltä ihanilta lukijoilta kysymyksiä liittyen vauvan kanssa kaksin matkailuun ja etenkin lentämiseen. Tässä tuleekin nyt omat kokemukseni vauvan kanssa lentämisestä kaksin ja mitä siinä kannattaa ottaa huomioon. Näitä juttuja tuli itsekin mietittyä ennen kuin lähti ensimmäiselle lennolle vauvan kanssa.

Ollaan minireissaajan kanssa lennetty 5 meno-paluulentoa tämän vuoden aikana. Tämä tarkoittaa yhteensä 12 lentoa, sillä Sveitsin reissulla lensimme Arlandan kautta Zürichiin. Näistä 7 lentoa olen lentänyt yksin vauvan kanssa. Pisin lento, mikä on tehty, on ollut suorana 2,5h ja vaihtojen kera 5h. Lennot ovat sujuneet kivasti, vaikka ihan kommelluksitta ei ole selvitty. Mielestäni pienen vauvan kanssa lentäminen on helppoa. Kaukolennolle en ole lähtenyt kaksin vauvan kanssa. Katsotaan, mitä siitä tulee sitten taaperon kanssa. 

Muistan, kuinka ihan ensimmäinen lento jännitti. En kyllä tiedä, mikä siinä oikeastaan jännitti. Varmaan se, että se oli eka kerta. Lento Kittilään kesti tunnin ja meni oikein leppoisasti. Minireissaaja oli tuolloin 4 kuukautta vanha. Lento meni nukkuen, imettäen ja ihmetellen. Paluumatkalla Kittilästä olin sitten ekaa kertaa yksin vauvan kanssa lennolla. Se meni oikein hyvin, mutta totta kai kävi niin, että vatsa toimi lennon aikana erityisen hyvin. Se ei ole urbaanilegenda, että vauvojen vatsat alkavat toimia lennolla. Olen todistanut nyt tämän aika monta kertaa. Jos vauvaa vaivaisi pidempiaikainen ummetus, olisi mielestäni jo perusteltua lähteä matkalle ja ostaa lennot johonkin. 

En tiedä, onko matkailu tehnyt minusta automaattisesti jotenkin rennomman, mitä tulee matkailuun myös vauvan kanssa. Olin jo ennen ensimmäistä lentoa sitä mieltä, ettei se voi olla NIIN ihmeellistä. Meillä on vänisty, itketty, tylsistytty, kakattu, sotkettu, syöty ja hurmattu koko matkustamo hymyllä ja naurulla. Kommelluksia on sattunut. Ehkä tärkein reissuvaruste on ollut se asenne, josta kirjoittelin jo vauvan kanssa kaupunkilomailuun liittyvässä jutussa.

Ihan ensimmäisenä suosittelen varaamaan aikaa lentokentälle, jos yhtään mietityttää check-in ja laukkujen & vaunujen laittaminen ruumaan. Muutenkin kannattaa varata pelivaraa kentälle enemmän kuin ilman vauvaa matkustaessa. Kokemuksia lastenvaunujen kanssa matkustamisesta ja niiden pakkaamisesta löytyy oma täältä.

Tässä vinkkini lentomatkustamiseen vauvan kanssa. Nämä pätee myös, jos mukana on muitakin apukäsiä.

1. Pakkaa fiksusti

Kantoreppu tai -liina on ehdoton reissuvaruste, kun matkaa kaksin. Kun kannat kaikki tavarat itse, niin tarvitse kaksi kättä. Lentokoneessa kannattaa kysyä apua, jos on hankaluuksia nostaa laukku ylös tai tarvitset laskeutumisen jälkeen apua tavaroiden ottamisessa. Apua löytyy aina ja monet sitä tarjoavat sinulle ennen kuin ehdit kysyä. Kannattaa ottaa jalkatilaan sellainen käsilaukku/kassi, jossa on vaihtovaatteet (äidille ja vauvalle), vaipat lennolle, vaipanvaihtoalusta, lelut, välipala jne. omat arvotavarat, jottei tarvitse lennon aikana ottaa ylätilasta mitään. Isompi huivi kannattaa ottaa mukaan, jos vauva ottaa lennolla torkut. 

Reppu on todella kätevä vaihtoehto, jos mukana on pelkät käsimatkatavarat mukana. Jos ruumaan on mennyt rinkka, niin kannattaa ottaa mukaan laukku, jota voi helposti kantaa rinkan kanssa. Matkarattaista yoyot saa ottaa mukaan myös matkustamoon ja ne ovat superkivat!

2. Ota paikka edestä tai takaa

Sain kysymyksen, että mistä kannattaisi ottaa paikka, kun lentää vauvan kanssa kaksin. Itse olen istunut edessä, keskellä ja takana. Jos on lyhyt lento kyseessä, niin mielestäni paikalla ei ole väliä. Muuten koneesta poistuminen on nopeampaa kohteessa, kun olet edessä. Takana taas olet lähempänä vessoja. Koneeseen pääsee pienten lasten kanssa ensin, joten lähtiessä sillä ei ole niin väliä. Makukysymyksiä. Pitkällä lennolla varaisin varmaan paikan vessojen läheisyydestä.

3. Ikkuna- vai käytäväpaikka?

Ikkunapaikalla olen istunut lähes joka lennon minireissaajan kanssa. Jos lento kestää yli 1,5h, niin käytäväpaikka on jopa kivempi, sillä siitä pääsee helposti lähtemään vessaan ja muutenkin koneesta poistuminen on helpompaa. Käytäväpaikka on tosin vähän rauhaton imettämistä ajatellen. Keskipaikka on ahdas ja sitä en suosittele.

4. Vauvan ruoat

Imetän, joten en ole joutunut tuttipullojen ja korvikeen kanssa tekemisiin eikä niitä ole tarvittu mukaan. Tutti ei ole ollut käytössä laisinkaan, joten siitä en osaa myöskään sanoa. Vauvanruokia saa ottaa mukaan tarvittavan määrän käsimatkatavaroihin. Itse olen antanut smoothiepussin välipalaksi lennolla, jos on tullut isompi nälkä. Vähän hasardia hommaa se on ollut reilun puolivuotiaan kanssa, mutta esimerkiksi Berliinin lennolla minireissaaja veteli smoothiepussin sotkematta.

5. Nousu ja laskeutuminen

Monessa paikassa annetaan vinkkinä, että kannattaa imettää nousun ja laskun yhteydessä. Nousun kohdalla suosittelen tätä kyllä. Meillä on sammuttu jokaisen nousun jälkeen unille, koska lentokentällä on niin jännää. Laskeutuessa olen yleensä leikittänyt minireissaajaa ja vienyt huomiota muualle. Vain yhdellä lennolla olen huomannut, että laskeutuminen kävi korviin. 

DSC_0028.JPG
DSC_3227.JPG
DSC_2707.JPG
DSC_2712.JPG
DSC_3071.JPG
IMG-20170328-WA0024.jpg
DSC_4945.JPG

6. Viihdyttäminen

Pidemmille lennoille tarvitsisi nykyisin varmasti enemmän leluja ja kirjoja, mutta vielä kesällä minireissaajalle riitti muut matkustajat, jotka virnistelivät ja vilkuttelivat. Mukana oli oma rakas pehmolelu, helistin ja kirja, mutta kaikki muu on kiinnostanut enemmän kuin omat lelult. Äidin ei tarvinnut kuin pitää sylissä ja hymyillä ylpeänä, että voikun mun lapsi on iloinen ja sosiaalinen (vai onko tämä se äidin illuusio?)

7. Mihin aikaan kannattaisi lentää?

Minireissaja on parhaimmillaan ollut ihan koko vauva-ajan aamuisin ja aamulennot ovatkin toimineet parhaiten. Toinen ajankohta, jolloin on lennetty, on ollut keskipäivä. Sitä ennen on nukuttu pienet unet ja lennon jälkeen on voinut vedellä toiset pidemmät päiväunet. Kaukolennolle tietysti kannattaisi ottaa yölento ja ehkä 6h lennollekin lähtisin joko ihan aamulla tai sitten iltapäivällä.

8. Ota reipas asenne matkaan

Lento menee varmasti hyvin, kunhan ei itse ala stressata tai hermostu. Kannattaa aina myös kysyä apua, kun sitä tarvitsee. Yksin ei tarvitse pärjätä. Ei kannata myöskään turhaan jännittää, mitä muut matkustajat ajattelevat vauvoista vierustovereina. Lennoilla ei voi vaikuttaa siihen, kuka viereen istahtaa. Itselleni on käynyt siitä hyvä tuuri, että kaksin lennetyillä lennoilla kohtaamiset vierustoverin kanssa ovat olleet kivoja. Minireissaaja on valloittanut maailmanmatkaajan, eläkeläisen, japanilaisen bisnesmiehen, ruotsalaisteinin (jonka ilme oli huikea, kun näki pienen vauvan), viisivuotiaan ja häämatkalla olleen pariskunnan. 

Minireissaaja oli kahdeksan kuukautta vanha, kun viimeksi lennettiin. Nyt hänen ollessa 11 kuukautta, olisi varmasti enemmän mietittävä tuota viihdyttämispuolta ja sitä, miten ihmeessä hän jaksaisi istua sylissä lennolla. Äitin kädetkin puutuisivat jossain vaiheessa pomputtamisessa.

Ehkä tärkein vinkki on kuitenkin se, ettei stressaa :) Se, mitä tulee, on tullakseen.