Keskikesän juhlaa

Jos suomalaiselta kysyy, mikä kuuluu juhannukseen, niin usein kuulee sanottavan ainakin seuraavat asiat: kokko, kesämökki, grilli, sauna ja keskiolut. Viime vuonna juhannustansseja tanssittiin Hongkongin kaduilla ja se oli niin ikimuistoinen juhannus, jotta suhtauduin jopa hieman skeptisesti juhannukseen kotimaassa. Kesämökillä vietetty juhannus oli kuitenkin niin ihana ja rentouttava, että vieläkin hymyilyttää.

Sääennusteita tuijotettiin taas silmä kovana jo viikko ennen juhannusta. Sataako taas juhannuksena? Tuleeko räntää? Onko pakkasta? Jaksaako sinne mökille mennä, jos sataa? Mielessä oli toissavuoden juhannus, jolloin lämpötila kieppui +10'c tuntumassa ja vettä satoi taivaan täydeltä (sokerista ei olla, mutta..). Ja vettähän sitä satoi ihan kunnolla, kun auto kaarsi kesämökin pihaan. Grillihiilet olivat märkiä, grillaamisesta ei meinannut tulla mitään ja itikoita oli. Tästä ei kuitenkaan lannistuttu, sillä jo juhannusaattona taivas aukesi ja upea aurinko hölli meitä koko loppuviikonlopun ajan. 

IMG-20160624-WA0047.jpg

Oli sää mikä tahansa, oli taas yksi asia, josta nautin. Se oli luonto ja metsän keskellä oleminen. Käki kukkui, puut humisivat, käpyjä tipahteli mökin katolle ja saunan uunissa poksuivat palavat puut. Kaikki nuo äänet olivat sulosointuja korvilleni. Olen viettänyt Punkaharjulla melkein jokaisen juhannuksen elämäni aikana paria poikkeusta lukuunottamatta. Eikä ollut syitä tähän tarvitse kaukaa etsiä. Keskikesällä entinen kotipaikkakunta näytti taas parastaan. En olisi halunnut olla missään muualla. "Tänne minä kuulun kesällä", ajattelin.

Mitä juhannukseen sitten tänä vuonna kuului? No ainakin nuo ylhäällä mainitut neljä asiaa. Mökillä sauna lämpesi tauotta, peppua huljuteltiin +22'c asteisessa järvivedessä, grillissä paistuivat maukkaat ruoat ja yöllä nukuttiin sikeitä yöunia. O hakkasi puita ja minä pesin mattoja. Juhannus oli siis ihan tavallinen mökkijuhannus, mutta siinä oli tasan ne kaikki asiat ja ihmiset, joita kaipasin. Itikoita saattoi olla muutama liikaa, mutta minua ne eivät niinkään häirinneet. Kalastamaan ei kaikelta köllimiseltä ehditty. Punkaharjun juhannussightseeing jäi tekemättä. Aika vain vieri, kun nautittiin elämästä. 

Tänä vuonna juhannus oli ensimmäinen kesäviikonloppu, kun ehdimme mökkeilemään. Kolme päivää mökillä vastasi ainakin viikon lomaa. Haikeus oli valtava ja itku melkein kurkussa, kun jouduimme suuntaamaan takaisin Helsinkiin. "Voi kun olisi ollut pari päivää aikaa vielä.." Nuo kuuluisat sanat taas tulivat taas mieleeni, kun kesämökki jäi taakse. Oli hyvä juhannus tämä.