Saalbach-Hinterglemm laskettelukohteena

Viime postauksessa fiilistelin pääsiäisen alppitunnelmia ja nyt on aika palata takaisin Saalbachiin. Itselleni laskettelukohteen valinta tarkoittaa heti ensiksi googlettelua sekä Bergfexin ja Lumipallon sivujen lukemista. Netti on pullollaan arvosteluja laskettelukohteista, mutta sitten kun niitä arvosteluita kaipailee, ei mitään tunnu löytyvän. Nykyisin itsellä on jo kattava lista eri laskettelukohteista, joissa haluaisin lasketella. Tältä listalta valinta osuu yleisin kohteeseen, josta saadaan valitulle ajankohdalla kohtuuhintainen majoitus. Itävaltaan on aina kiva palata, joten tänäkin vuonna laskettelukohteemme oli Itävallassa.

Saalbach ei ole koskaan ollut omalla ”must see” –listalla ja pääsiäisen reissukohteeksi se valikoitui vähän vahingossa. Olin jo kääntänyt katseeni St.Antoniin, Lechiin ja Söldeniin, mutta olimme auttamattoman myöhässä majoitusten varaamisen kanssa (niin kuin aina :D). Saalbachista löytyi Pension Salzburgerhof, joka tarjosi meille kotoisan majapaikan viideksi yöksi (89e/yö). Majapaikkamme oli muuten todella toimiva, mutta jääkaappia olisimme kaivanneet omille eväille. Aamiainen kuului yön hintaan ja täytti kivasti mahan pitkää päivää varten. Majapaikan omistajat, vanhempi leidi ja herrasmies, olivat oikein mukavia (tosin puhuivat pelkkää saksaa).

Saalbachista löytyy majapaikkoja pilvin pimein, mutta ajoissa kannattaa olla. Booking.com ym. muut sivustot eivät välttämättä näytä kaikkia majapaikkoja, joten kannattaa katsoa majoituksia Saalbachin kotisivujen kautta.

Saapuminen

Saalbach sijaitsee n. 20 kilometrin päässä Zell Am Seestä, jossa on lähin juna-asema. Lähin lentoasema on Salzburgissa noin 80 kilometrin päässä. Monet lentävät Suomesta kuitenkin Müncheniin tai Wieniin, josta pääsee autolla tai junalla & bussilla paikan päälle. Münchenista ajomatka Saalbachiin on reilu 2h, kun taas juna&bussimatka kestää yhteensä 3,5h >. Junalipun hinta Münchenistä heiluu 50euron kieppeillä riippuen yhteyksistä ja vaihdoista. Wienin lentokentälle matkaa on reilu 4h. Sinne ÖBB:n Sparschiene-lipulla halvimmillaan matka kustantaa 25 euroa.

Me emme vuokranneet autoa, koska se olisi seisonut majapaikan pihassa tyhjänpanttina koko loman ajan. Junamatkoille tuli hintaa yhteensä 78€/henkilö. Zell am Seestä bussimatka (bussinumero 680) Saalbachiin vie noin puolisen tuntia. Pakko sanoa, että Zell am See jäi vähän kaivelemaan. Näytti nimittäin niin kauniilta tuo kylä.

Rinteet

Itävallan suurimmaksi laskettelukohteeksi tituleerattu Saalbach tarjoaa 270 kilometriä laskettavaa. Samoja rinteitä ei tarvitse päivästä toiseen laskea, vaan vaihtoehtoja riittää. Majapaikkamme oli lähempänä Saalbachin keskusta kuin Hinterglemmiä, joten lähdimme aamuisin rinteisiin Saalbachin keskuksesta, josta pääsee ylös neljällä eri hissillä (mm. Schatteberg X-press tai Bernkogelbahn). Jos päivän aikana halusi vaihtaa puolta, oli sukset napattava kainaloon ja käveltävä hissiltä toiselle. Kevätauringon paistaessa ja laakson 15’c lämpöasteessa laskukamppeet päällä kävely tuotti hikikarpaloita otsalle. Tästä pieni miinus koko paikalle.

Saalbach-Hinterglemmin rinteet ovat levittäytyneet hyvin laajalle alueelle ja lupaan, ettei yhden päivän aikana ehdi laskemaan kaikkia rinteitä. Aikaa sai myös varata siihen, että ehti neljän maissa takaisin sinne, minne halusi, sillä viimeiset hissit menivät kiinni klo 16.30 aikoihin. Me teimme aamulla jonkinlaisen suunnitelman päivälle ja laskimme sen mukaan. Alas laaksoon laskemista pyrimme välttämään, sillä rinteet olivat etenkin iltapäivästä töyssyjä täynnä. Muutenkin loppukaudesta rinteet olivat aika kuhmuraiset.

Saalbach on keskitason laskettelijalle todella kiva kohde, sillä erilaisia rinteitä riittää ja muutamat punaiset rinteet tarjosivat hapokkaita laskuja. Paras mieleen jäänyt rinne oli punainen rinne, numerolla kuusi.

Koska rinteet levittäytyvät eri vuorille, niin sään vaihteluun saa tottua. Toisella huipulla saattoi pilkahdella aurinko, kun taas toisella näkyvyys oli täysi nolla. Tämä toikin sopivaa haastetta päivän laskuihin. Säiden vaihtelu oli päivittäistä ja loppukaudesta saa varautua, että laaksossa voi sataa vettä ihan reippaasti. Vinkkinä annan kuitenkin, että pakkaa se aurinkorasva mukaan, vaikka päivä näyttäisikin kehnolta. Aurinko voi tupsahtaa esiin milloin tahansa.

Skibus

Alueella kiertää 8.30 – 17.00 välillä skibus, jota voi käyttää voimassa olevalla hissilipulla ilmaiseksi. Saalbach-Hinterglemmin välillä kulki useita busseja, mutta niiden kulkuväli vaihteli 20 minuutista puoleen tuntiin. Välillä sai aamulla tovin odottaa bussia. Meidän majapaikasta oli keskukseen 700metriä, mutta ei sitä monot jalassa lähdetty kävelemään.

Jos after skissä viihtyy pidempään, niin skibus ei ole enää vaihtoehto kello viiden jälkeen. Jos jalat eivät kanna majapaikkaan takaisin, niin vaihtoehtona on taksi tai 680 bussi, joka kulkee harvakseltaan.  Monia humalaisia askelia nähtiinkin viiden jälkeen.

Ravintolat ja after ski

Saalbachin viihtyisässä keskustassa on useita ravintoloita, joihin ihmiset pakkaantuvat syömään iltaisin. Eri hotellien omat ravintolat ovat todella suosittuja. Me kävimme testaamassa muutamaa paikkaa ja suosiksi nousi tunnelmansa ansiosta Schattberg Stube. Muutoin söimme runsaan aamiaisen ja hyvän lounaan rinteessä, joilla pärjäili pitkälle. Rinneravintoloissa oli tarjolla samanlaista ruokaa joka paikassa. Kaikki rinneravintolat olivat todella viihtyisiä. Mainitsikin jo pinaattiknödelit voikastikkeella, joka oli vakiolounaani. Rinneravintoloista Luis Alm valikoitui meidän ”kantapaikaksi”.

After ski on tämän rinnekeskuksen tunnusmerkki ja hippakansalle riittää paikkoja, joissa jortsailla laskupäivän jälkeen. Yksi tunnetuimmista on Hinterhag Alm, joka kannattaa käydä tsekkaamassa. Me ei käyty tsekkaamassa villeimpiä paikkoja. Vinkki: siellä missä musiikki pauhaa täysillä, on myös takuuvarmasti after ski.

Hintoja

Lounas rinteessä: 8 – 15€
Radler/Olut rinneravintolassa: 4,2 – 5€
Kahvi: 2,5€
Limppari: 3-4€
Kaakao: 3-4€
Voileipä: 4€
Laskettelulippu: 162€/4päivää
PRO-laskettelusuksien vuokraus (monot, sauvat, sukset, monot ja kypärä): 150€/4 päivää

Menisinkö uudestaan?

Saalbachin monipuolinen rinneverkosto on houkutteleva, mutta todella laajalle levittäytynyt. Lasketteluun kohde tarjosi upeita rinnehetkiä ja elämyksiä. En ehkä itse nostaisi Saalbachia jokavuotiseksi laskettelukohteeksi enkä usko, että palaamme sinne ihan heti. Laskukohteena sitä voin kuitenkin lämpimästi suositella! Saalbach voisi kesällä toimia kivana patikointi- ja pyöräilykohteena. Tällöin pääsisi myös ihastelemaan Zell am Zeen maisemia kesäaikaan. Ehkäpä vielä joskus palaamme Saalbachiin.