Millaisia nähtävyyksiä saisi olla?

Kaikkihan me niiden perässä olemme juosseet. Nähtävyyksien. Nähtävyys voi olla rakennus, patsas, maisema, museo, kirkko, katu, aukio, lokki, sorsa, eläintarha, saari, silta, järvi tai ravintola. Olivatko nämä kaikki nähtävyyksiä? Sorsaa lukuunottamatta kyllä. Nähtävyyksiä riittää moneen makuun ja meillä kaikilla on varmasti oma mielipiteemme siitä, millaisia nähtävyyksiä käymme mielellämme katselemassa.

Toisille tärkeitä nähtävyyksiä ovat ne tunnetuimmat, kuten New Yorkin Vapaudenpatsas, Pariisin Eiffer-torni, Lontoon Big Ben tai Rooman Colosseum. Toisille taas kaupunkien historia merkitsee enemmän. On Hiroshiman atomipommimuseo, linnoituksia, museoita, sotaromuja ja keskitysleirejä. Tsekkasin huvikseni Wikipediasta, mitä nähtävyys oikein tarkoittaa. 

Nähtävyys on kohde, jonka luona matkailijat vierailevat. Nähtävyyden luokse halutaan mennä esimerkiksi sen kulttuurisen arvon, historiallisen merkittävyyden, luonnonmuodostuman tai rakennelman kauneuden, tai huvimahdollisuuksien vuoksi…. Nähtävyydet ovat turismin kannalta oleellisia, sillä ne vetävät matkailijoita puoleensa ja nähtävyyksien ympärille on tavallisesti kehittynyt liiketoimintaa.

Se, miten ja missä matkailemme vaikuttavat tietenkin siihen, millaisia nähtävyyksiä käymme katsomassa. Saatamme olla kaupunkilomalla, luontoretkellä, risteilyllä tai rantalomalla. Joillekin maisema kauniilla kukkulalla voi miljoona kertaa merkityksellisempi kuin keskiaikainen kirkko Euroopassa. Toisille taas sukellusreissu veden alla on paljon mielenkiintoisempi kuin viidakko Etelä-Amerikassa.

Jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Kaikkea ei voi verrata keskenään.

Mistä itse kiinnostun?

Taannoisella Prahan reissulla aloin miettimään, minkälaisista nähtävyyksistä itse pidän. Yleensäkin tykkään tutustua esimerkiksi kaupunkeihin vain kävellen ympäriinsä. Matkakohteessa haen sekä kokonaiskuvaa että yksityiskohtia. Nykyään katson etukäteen, mitä kohteella on tarjottavanaan ja laitan muistiin pari kolme nähtävyyttä ja annan muuten matkakohteen tulla tututuksi omalla tavallaan. Yleensä kävelemme matkakohteissa todella paljon ja suunnitelmat saattavat vaihtua täysin päivän kuluessa. Hyvä esimerkki meidän päiväohjelmasta matkakohteessa on kävelykierros Soulissa.

Miettiessäni, millaisia nähtävyyksiä tykkään käydä katsomassa, tulin nopeasti lopputulokseen, että minua kiinnostavat lähes kaikenlaiset nähtävyydet. Mielenkiinto suuntautuu useasti sellaiseen, mitä ei omasta lähiympäristöstä löydy. Siinä, missä aasialaisia turisteja kiinnostavat Euroopan keskiaikaiset kirkot, niin itse kiinnostun temppeleistä Aasiassa. Rakastan Aasian suurkaupunkeja, mutta ihannoin myös luontokohteita ja pikkukyliä, joissa saa hengittää raikasta ilmaa. Patsaista ja museoista en puolestaan innostu. 

Kohteet, joissa ei ole varsinaisesti mitään nähtävää, ovat monesti yllättäneet minut hyvin positiivisesti. Kroatian Rijeka on ollut yksi sellainen kaupunki, johon ihastuin, ja ei siellä varsinaisesti mitään nähtävää ollut (paitsi yksi linna). Loppujen lopuksi matkakohteessa painaa eniten se fiilis ja tunnelma kuin se, kuinka monta nähtävyyttä siellä koluttavana. Esimerkkeinä tästä ovat Lontoo tai Pariisi, jotka eivät vain ole minua varten. Matkakohteen eksoottisuus voi itsessään olla jo se nähtävyys. Esimerkiksi Dubai, Venetsia tai Las Vegas ovat jo kohteina nähtävyyksiä.

Ajattelin listata muutamia suosikkejani sellaisista nähtävyyksistä, joita ainakin kuvien määrän perusteella tykkään ihastella maailmalla. 

1.       Maisemat ja näköalapaikat

Soulin Namsan hill, Hongkongin Victoria Peak, Taipein Elephant hill, Ljubljanan linna ja Rijekan linnakukkula. Näitä kaikkia yhdistää se, että paikasta näkee kokonaiskuvan kaupungista. Yleensä nämä ovat myös kohteita, jonne saa kiivetä ja nousta portaita. Maisemat joltain mäen nyppylältä alas kaupunkiin ovat aina ehdottomasti sellaisia paikkoja, joilla haluan käydä.

Ljubljana

Ljubljana

Rijeka

Rijeka

2.       Kaupunkien kadut ja vanhatkaupungit

Prahassa kävelimme katsomaan Dancing house-rakennusta. Ihmettelimme rakennusta ainakin noin 10 sekunttia ja lähdimme pois. Tämä nähtävyys meni ehdottomasti kastiin "olisi voinut vain uskoa sitä kuvaa Instagramissa ja olla menemättä ollenkaan". Sama juttu pätee Prahan keskiaikaisen kellon kohdalla (mikä siinä on niin hienoa?). Kaunis arkkitehtuuri viehättää, mutta huomaan olevani enemmän rosoisemman maiseman perässä. Mitä enemmän vastakohtia matkakohteesta löytyy, niin sen parempi. Pelkän yhden rakennuksen ihmettely ei kuulu omiin suosikkeihin. 

Monien kaupunkien sokkeloiset kadut ovat minulle nähtävyyksiä. Tykkään vain kävellä kaduilla ja fiilistellä. Jos jokin katu on erikseen nimetty nähtävyydeksi, niin olen monesti pettynyt ja ihmetellyt, että miksi. Yleensä tällaisella kadulla on kuitenkin jokin historiallinen tarina kerrottavanaan. 

Ericen vanhakaupunki, Sisilia

Ericen vanhakaupunki, Sisilia

Minä ja lokki

Minä ja lokki

Ruins of St. Paul, Macau

Ruins of St. Paul, Macau

Vanhatkaupungit, erityisesti Tallinnan vanhakaupunki, jaksavat kerta toisensa jälkeen ihastuttaa. Brugge on ollut ehkä vanhoistakaupungeista se mieleenpainuvin. Kaupunki on sellainen keskiaikainen kulissi, ettei sitä voi todeksi uskoa. Prahassa tuli myös taas todettua, että itse kaupunki on jo nähtävyys. 

3.       Paikalliset markkinat

Voi kyllä! Paikalliset mummot myymässä tuoreita paikallisia herkkuja ja marjoja tai Aasian sekamelskatori, jolta löytyy kaikkea traktorista käärmeisiin. Näistä minä tykkään!

Ljubljan markkinat

Ljubljan markkinat

4.       Linnat ja historia

Mostariin ja Sarajevoon meidät vei ennen kaikkea kaupunkien lähihistoria. Maailmansotien historialliset paikat ja muistot ovat vienet minua moniin paikkoihin. Yksi keskitysleiri Itävallassa sai kuitenkin riittää. Auschwitzissa voisin vierailla, mutta toisaalta mietin, miksi ihmeessä sinne haluaisin mennä. Historiaan liittyy myös moni Euroopan linna tai linnoitus. Saatan olla menemättä itse linnaan sisälle, mutta ihastelen niitä aina vähän lähempää tai kauempaa.

Mostar

Mostar

5.       Luonto

Ykkösnähtävyys melkein missä tahansa päin maailmaa, ovat erilaiset luontokohteet, kuten joet, kansallispuistot, vuoret, retkeilyreitit tai vesiputoukset. Hallstatt ja Lake Bled ovat suosikkejani Euroopassa. Tammikuun Sveitsin reissulla itse järvimaisema Genevenjärvelle oli koko reissun juju.  

Plitvice Lakes, Kroatia

Plitvice Lakes, Kroatia

Lake Bled

Lake Bled

Hallstatt, Itävalta

Hallstatt, Itävalta

Islanti

Islanti

Ajatuksia

Ajattelin, että osaisin kategorisoida helposti, mistä pidän ja mistä en nähtävyyksien osalta. Ainakin osaan sanoa sen, että niillä nähtävyyksillä ei ole niinkään merkitystä siihen, pidänkö jostain matkakohteesta vai en. Kokonaiskuva ratkaisee, eivät nähtävyydet. Moni kohde on myös sellainen, jonne palaan matkakohteen tuoman fiiliksen vuoksi. Voisin koska tahansa lähteä Hongkongiin tai Ljubljanaan. Noissa kaupungeissa on vain sitä jotain. Olen myös huomannut, että olen vähän maisemahöperö. En jaksa ihmetellä kaupungin aukioita, mutta kokonaiskuvan piirtävää #overview -maisemaa vaikka loputtomiin asti. Pääasiahan se on, että itse tietää, mistä tykkää :)

Millaisia nähtävyyksiä sinä mielelläsi ihastelet?