Isku Berliinin joulumarkkinoille säikäytti matkailijan

Maanantaina tapahtunut isku Berliinin joulumarkkinoille toi särön joulufiilikseen. Keski-Eurooppalaiseen kaupunkilaiskulttuuriin kuuluvat joulumarkkinat ovat sellaisia hyvän hengen ja fiiliksen paikkoja, joissa uskoisi koskaan tapahtuvan mitään pahaa. Maanantain isku toi mieleen kesän Nizzan tapahtumat, mutta jollain tapaa tämän joulun alla sattunut raaka ja aivoton isku sai minut vielä enemmän ajattelemaan ja säikähtämään. Miksi?

Jos pitäisi mainita jokin asia, mikä tulee mieleen Saksasta, niin mieleeni tulee ensimmäisten asioiden joukossa joulumarkkinat. Joulumarkkinoilla tavataan ihmisiä, nautitaan kupponen kuumaa glühweinia tai punssia ja herkutellaan kauden herkuilla. Myynnissä on käsitöitä, säilykkeitä, ruokia ja kaikenlaisia herkkuja. Joulumarkkinat tuovat jo sanana hymyn huulille. Kaukana on kaikki pahuus ja ilkeys.

Sitten joku tollo ajaa rekalla väkijoukkoon Berliinin joulumarkkinoilla ja tekee särön tuohon hyvään ja iloiseen tapahtumaan. Ehkä jotain tällaista osasi odottaa tapahtuvan joskus, mutta miksi juuri joulumarkkinoilla? Tämä saa varmasti myös järjetäjät miettimään, pitäisikö joulumarkkina-alueet aidata tai järjestää tulevaisuudessa sisätiloissa.

Isku joulumarkkinoille saa väistämättä ajattelemaan, miten turvallista Euroopan kaupungeissa on matkustaa. Milloin mäsähtää Nizzassa, milloin Brysselissä, milloin Istanbulissa jne. Terrori-iskuja on viime vuosina tapahtunut hirvittävän paljon ja niissä on kuollut aivan liian monta ihmistä. Olen aina ollut matkailija, joka on ajatellut, että "on sitä moni ihminen kotiinsakin kuollut" ja "paskaa tuuria on, jos omalle kohdalle käy", mutta jotenkin nyt, kun on jälkikasvuakin sitä miettii, että onko mikään maailmankolkka enää turvallinen paikka matkustaa? Ei varmasti ole. Berliinin isku tuskin rajoittaa matkustamistani, mutta herättää kyllä huolestuneita ajatuksia. Ainakin se säikäytti.

Olen vieraillut useilla joulumarkkinoilla ja ollut myös yhden kerran joulumarkinnoilla töissä Linzissä vaihtoaikana. Tuolloin Linzissä järjestettiin suomalaiset joulumarkkinat, joissa myytiin suomalaisia tuotteita ja herkkuja. Myin kala-annoksia ja suomalaista karhu-olutta ja juttelin paikallisten kanssa joulunvietosta. Opin puhumaan saksaa tuon kuukauden aikana paremmin kuin koko saksan opintojen tai vaihdon aikana. Joulumarkkinoilla työskentely oli niin mielettömän kiva kokemus, vaikka aika kylmää touhua se oli seistä päivät pitkät ulkona. :D

Tuosta kokemuksesta lähtien olen aina hingunnut Keski-Eurooppaan joulumarkkinoille. Tallinnan joulumarkkinat ovat toki myös kivat ja Helsingin Tuomaanmarkkinoilta saa myös kivaa joulufiilistä, mutta ei se glühweinin juominen Senaatintorilla ole sama asian kuin sen juominen Wienin joulumarkkinoilla. 

Maanantain iskun jälkeen monet varmasti miettivät kannattaako tai uskaltaako joulumarkkinoille enää mennä. Tämä on harmillista, sillä joulumarkkinat nimenomaan keräävät yhteen tuttuja ja tuntemattomia nauttimaan joulutunnelmasta.

Postauksen kuvat ovat Helsingin, Budapestin ja Tallinnan joulumarkkinoilta. Harmillisesti Wienin ja Linzin joulumarkkinakuvat ovat hävinneet bittiavaruuteen.