Viehättävä Vilna

Liettuan pääkaupunki Vilna sijaitsee noin 700 kilometrin päässä Helsingistä. Tuo puolen miljoonan asukkaan kaupunki on pitkään ollut kaupunkilomien bucket listalla. Viikonloppulomakohteeksi se on täydellinen valinta. Vain reilun tunnin lento Helsingistä vie kauniiseen kaupunkiin, joka varmasti jää mieleen. Vilnaan vie minun tie ehdottomasti toistekin.

Nerijoki halkoo kaupungin uuteen ja vanhaan puoleen

Nerijoki halkoo kaupungin uuteen ja vanhaan puoleen

Pyhän Annan kirkko

Pyhän Annan kirkko

Katedraalin aukio ja Vilnan maamerkkinä tunnettu kellotorni

Katedraalin aukio ja Vilnan maamerkkinä tunnettu kellotorni

Gediminas Tower

Gediminas Tower

Hyinen tammikuinen viikonloppu ei ehkä ollut paras ajankohta matkustaa (siis minnekään). Kaikki kaupungithan ovat kivempia tutustua, silloin kun ulkona vihertää ja linnut sirkuttaa puiden oksalla. Pirtsakka aurinkoinen pakkaspäivä oli kaunis, mutta kylmä vinhuva tuuli aiheutti sen, että ulkona olo jäi tällä Vilnan reissulla minimaaliseksi. Suomalainen ei kuitenkaan säästä valita, joten jatketaan.

Me lensimme aurinkoisena lauantaiaamuna Vilnaan tarkoituksena viettää mukava yhden yön viikonloppuloma. Lentokentältä keskustaan pääsee muun muassa bussilla numero 3G. Matka keskustaan taittuu 10 minuutissa. Bussilippu maksaa euron. Meidän majoituksemme Moon Garden Art Hotel sijaitsi Gates of Dawnin kupeessa. Hotelli oli loistava valinta sekä sijaintinsa että hinta-laatusuhteen puolesta. Yksi yö maksoi 55€ ja siihen sisältyi aamiainen.

Tutustuminen Vilnaan kannattaa aloittaa upeasta keskiaikaisesta Vanhastakaupungista. Nerijoki halkoo kaupungin kahteen osaan, uuteen ja vanhaan puoleen. Vanhakaupunki pääsi UNESCOn maailmanperintölistalle 1994 ja upeat rakennukset kuvaavat eri aikakausien arkkitehtuuria. Kirkkoja tässä pitäjässä riittää ihan useampikin. Olin jostain saanut päähäni, että Liettuassa olisi enemmän ortodokseja, mutta olinkin väärässä. Suurin osa väestöstä on roomalaiskatolilaisia (n.80%) ja ortodokseja väestöstä on 4 %. 

Ajattelin, ettemme ehtisi näkemään kaikkea, mitä haluaisimme, mutta aikaa olikin ihan tarpeeksi. Vilna on sopivan pieni ja helposti lähestyttävissä kävellen. Välimatkat ovat pieniä, joten kaikki nähtävyydet ehtii varmasti kiertämään viikonlopun aikana. Yksi hämmästystä aiheuttanut asia oli ehdottomasti se, ettei katuja oltu hiekoitettu laisinkaan. Erityisesti Gediminas kukkulalle noustessa sai olla erittäin varovainen. Ilman kaatumisia kuitenkin selvittiin tästäkin reissusta. 

Ruoka ja pubit

Herkuttelimme lauantaina Kitchen-ravintolassa, joka oli saanut paljon kehuja TripAdvisorissa. Alkuruoaksi otimme keitot ja pääruoaksi söin kasviscurryn. Ruoka ei ollut ihmeellistä, mutta itse ravintola oli oikein kiva. Hintaa lounaalle tuli 26€ (sis. alkukeitot, pääruoat, viinin ja oluen). Voisin pistäytyä siellä toistekin. Sunnuntaina söimme Sue’s Indian Raja- ravintolassa, joka löytyy Katedraalin aukion laidalta. Vilnan hintatasoon nähden tämä intialainen oli ”kallis”. Intialaista ruokaa rakastavana, ruoka oli herkullista ja ihanan tulista.

Koska ulkona oli melko kylmä, niin testasimme myös muutaman toimivan pubin. Ehdottomasti paras olutelämys löytyi Bambalyne-ravintolasta, josta lisää myöhemmin. Myös Busi Trecias sai Family Lehtoselta tykkäykset. Vilnasta löytyy paljon rentoja pubeja ja baareja. Olut maksoi 2-3€. GT:n sai vitosella. Ihmiset puhuvat erittäin hyvää englantia ja asiakaspalvelu oli huippuluokkaa kaikissa paikoissa.

Millaisia nähtävyyksiä Vilnassa on?

Itse vanhakaupunki on nähtävyys jo itsessään. Haahuilu pienillä sokkeiloisilla kujilla on yksi lempipuuhistani kaupunkilomilla. Mitä muuta teimme? Nousimme Gediminas kukkulalle ihastelemaan maisemia, kävelimme Užupiksen taiteilijakaupungiosassa, tallustimme lumisessa puistossa ja räpsimme kuvia Katedraalin aukiolla. Tuolla katedraalin aukiolla sijaitseva kellotorni on muuten Vilnan vanhankaupungin maamerkki. Yksi paikka, minne meidän aika ei riittänyt, oli KGB:n vankilamuseo. Siellä haluan ehdottomasti joskus käydä.

Vilnasta tulee mieleen Tallinna ja Riika. Kaikki Baltian pääkaupungit muistuttavat toisiaan, vaikka ovatkin erilaisia. Kaupungin boheemista ilmapiiristä tuli hiukan mieleen myös Pariisi. Take away-kahvikulttuuri on selvästi löytänyt kaupungin, sillä sunnuntaipäiväkävelyllä joka toisella oli take away-kahvi kädessä. 

Vilna on jotenkin niin sympaattinen kaupunki. Jos minulta kysyttäisiin vinkkiä, mihin kannattaisi lähteä edulliselle viikonloppulomalle, niin suosittelisin Vilnaa. Se on edullinen kohde, jossa riittää nähtävää. Lisäksi ravintolatarjonta on monipuolinen, joten herkuttelijalle riittää monenlaisia ravintoloita testattavaksi. Kevät-kesä-syksy-akselilla kannattaa harkita polkupyörän vuokraamista, jos haluaa tutustua laajemmin kaupunkiin.