Cha Am rantalomakohteena

Missä: Cha Am, Thaimaa
Milloin: 28.12.2015 - 2.1.2016
Majoitus: Golden Beach Cha Am hotel (3*, n.45€/yö)
Sää: Aurinkoa, lämpöä reilut +30'C

Kohde: 4/5

Cha Am, tuo leppoisan ja rauhallisen lomakohteen mainetta kantava lomakohde, sijaitsee 160km Bangkokista Siaminlahden länsirannalla. Cha Am on 45 000 asukkaan kalastajakaupunki, joka tarjoaa rauhallista rantalomaa etsivälle kaiken tarvittavan. Tänne matkustetaan, kun halutaan irti arjesta rentoutumaan. Täällä ei ole villiä yöelämää, ostosbasaareja tai turistimassoja. Päinvastoin, Cha Am on hämmentävän rauhallinen kohde. Täällä joutilaisuuden tyyssijassa sielu lepää ja keho rentoutuu. Pakostikin.

Cha Am on rantakohteena paikallisten suosiossa. Bangkokista matkustetaan tänne usein loman tai viikonlopun viettoon. Suuria turistimassoja ei näy. Lähes kaikki Cha Amin hotellit sijaitsevat lähellä rantaa ja rantaviivaa riittää useamman kilometrin verran. Me ehdimme kävelemään rantakatua edestakaisin useamman kerran ja täytyypä sanoa, ettei ollut niin väliä kummassa päässä Cha Am beachia majoittui. Majoituspaikkamme, Golden Beach Cha Am hotel, on lähellä rantaa sijaitseva 20- kerroksinen rakennus. Hotellissa majoittui paljon paikallisia ja hintataso oli hyvin kohtuullinen. Hotelli on parhaat päivänsä nähnyt, mutta budjettimatkailijalle oikein hyvä valinta ja sijainti on loistava. 

Hilpeyttä herättänyt aamiaiskuponki

Hilpeyttä herättänyt aamiaiskuponki

Turistien osalta ensimmäisenä havaintona Cha Amista oli se, että tämä on erityisesti norjalaisten suosiossa oleva kohde. Suomalaisia näimme vain muutamia, vaikka monet matkanjärjestäjät tekevätkin Cha Amiin pakettimatkoja. Jos rauhallinen lomakohde alkaa tylsistyttää, voi helposti tehdä päiväretken 25km päässä sijaitsevaan Hua Hiniin. Taksimatka Hua Hiniin maksaa n. 300 THB/suunta. Golffaajille Cha Am on loistava valinta, sillä golf-kenttiä löytyy läheltä useita. Kahden viikon lomaa Cha Amissa harkitessa, kannattaa katsastaa monipuolinen retkitarjonta. 

Rentouttava jalkahieronta

Rentouttava jalkahieronta

En osannut oikein odottaa Cha Amilta mitään, sillä kaipasinhan vain rauhaa, rantaelämää ja pientä ravintolaa lähellä rantaa. Yhdeltä samalta rantakadulta löytyy useita ravintoloita, joista kaikista saa takuuvarmaa thaimaalaista ruokaa. Drinkkiä kaipaaville lomalaisille löytyy myös muutama baari, mutta muutoin ravintolat olivat pieniä ja rauhallisia ruokaravintoloita. Yöelämää pitää lähteä etsimään Hua Hinista. Keskiviikkoisin järjestetään yömarkkinat, jotka kannattaa käydä katsastamassa. 

Liikkuminen Cha Amissa hoituu kätevästi kävellen. Jos haluaa menopeliä takamuksen alle, niin silloin pyörä on hyvä valinta. Pyörävuokra on edullinen ja se on rantakadulla vikkelämpi menopeli kuin auto. 

Hintataso

Cha Am on lomakohteena edullinen. Matka Bangkokista Cha Amiin maksoi minibussin kyydissä 160THB (n. 5€). Majoituksemme oli Hotels.comin ilmaisöiden ansioista lähes ilmainen. Hotellien hintataso on muutenkin huokea ja majoitusta löytyy parista tähden viiden tähden hotelleihin. Illallinen kahdelle ravintolassa maksoi ruokajuomineen 200 - 500 THB riippuen monta annosta otettiin. 

Millainen on Cha Amin ranta?

Cha Amissa kaikki pyörii meren ja rannan ympärillä. Hua Hinissa käyneille tiedoksi, että Cha Amissa merivesi ei ole niin kirkasta, vaan sameampaa. Rannalla pauhasi melko korkeat aallot päivisin ja allekirjoittaneenkin piti pitää bikinien alaosasta kiinni uidessa. Jos hakisin kirkasta ja kaunista paratiisirantaa, niin en ehkä valitsisi Cha Amia. 

Ranta on silti oikein kelvollinen ja aika pitkälle saa kahlata ennen kuin oli kaulaan asti vettä. Merivesi oli lämmintä ja aalloista huolimatta, meressä oli oikein kiva uida. Kaksi aurinkotuolia varjojen kanssa maksoi 200THB/päivä. Kummastelimme, kun keskiviikkopäivänä ei rannalla ollut ainuttakaan aurinkovarjoa tai tuolia. Sitten saimme kuulla, että keskiviikkoisin rantatuolit korjataan pois maisemaa häiritsemästä. 

Päivisin rannalla oli oikein rauhallista ja oman paikan löysi helposti. Kaupustelijoita oli muutamia, mutta ne eivät suuremmin häirinneet. Jäätelökauppiaalta sai helposti ostettua jäätelön eikä tarvinnut itse lähteä lounasjäätelöä ostamaan kaupasta.

Paikalliset viihtyivät päivisin mieluiten varjossa ja kerääntyivät pöytien ääreen syömään. En ollut ennen tiennyt, että syöminen on paikallisten suurin ajanviete. Melkein kävi kateeksi niitä notkuvia pöytiä katsellessa! Oma mahani tosin ei kuumana päivänä ruokaa kaipaa. 

Vasta auringonlaskiessa näimme paikallisia uimassa. Muutoin kaikki (hullut) auringonpalvojat olivat lähinnä pohjoismaalaisia. Ajankohtana joulukuu on oivallinen auringonpalvomiseen Thaimaassa. Lämpötila on päälle 30'c, mutta ilma ei tukahduttavan kuuma. Iltaisin oli jopa hiukan viileää.

Fisherman Village

Tuoreen seafoodin perässä kannattaa suunnata Cha Am beachin pohjoispäähän. Kalastajakylässä ihmettelimme kalastajien puuhia ja kalastajaveneitä. Iltapäivällä oli kunnon tohina päällä ja tunsimme, että olimme koko ajan jonkun tiellä.

Herkuttelimme rannalla sijaitsevassa kalaravintolassa ja voi jukra, miten tuore kala maistuu hyvältä! Noita pohjoispään seafood-ravintoloita suosittelen lämpimästi. Kalastajakylän päässä sijaitsee näköalapaikka, kalastajien "meeting point" ja mustekalapatsas. Auringonlaskua siellä sopii ihastella. 

Aika pysähtyy

Cha Amissa ei ole kiire minnekään. Täällä ei katsota kelloa ja suoriteta. Jostain luin, että Cha Am eläkeläisten ja lapsiperheiden makuun. Rannalla näkyikin elämästä nauttivia eläkeläispariskuntia, joista näki, ettei loma Cha Amissa ollut ensimmäinen. Noilta eläkeläispareilta opin myös, että kunnon rantavarustukseen kuuluu hiekkaharja. Siis sellainen näpsäkkä pieni harja, jolla suditaan hiekat pois jaloista ja aurinkotuolista. 

Uudenvuodenaattona ja vuoden 2016 ensimmäisenä päivän Cha Amissa riitti vilinää ja vilskettä. Taivas täytyyi taivaslyhdyistä ja ilotulitukset olivat upeat. Mekin lähetimme oman taivaslyhdyn taivaalle. Noissa taivaslyhdyissä vain on jotain maagista. 

Jos haet lomaa, jolla oikeasti haluat levätä ja nauttia joutilaisuudesta ja helposta lomailusta, niin suosittelen Cha Amia. Me vietimme täällä viisi päivää ja se oli aktiiviselle reissaajapariskunnalle riittävän pitkä aika pysähtyä ja rantalomailla. Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, niin tämä rantaloma oli täydellinen lepoloma ja Cha Am oli siihen loistava kohde. Cha Amista siirryimme Hua Hiniin pariksi päiväksi. Siitä lisää myöhemmin.