Aina niin ihana Ljubljana

Jotkut maailman kaupungit ja kolkat saavat ikuisen paikan sydämessä. Aina ei edes itse ymmärrä, miten joihinkin kaupunkeihin ihastuu ensisilmäyksellä ja toisiin ei. Ljubljanasta on tullut yksi suosikkikaupungeistani Euroopassa. Pari vuotta sitten vietettiin pari päivää Ljubljanassa ja tykkäsimme kaupungista valtavasti. Viime kuussa palasin takaisin Ljubljanaan ja odotin mielenkiinnolla sitä, oliko tuo kaupunki nyt NIIIIN kiva kuin viimeksi. No olihan se, tietysti.

Mikä Ljubljanasta tekee niin kivan? Ihan suoraan sanottuna en osaa vastata. Tässä kuitenkin joitain ajatuksia siitä, mikä tekee Ljubljanasta minun mielestäni niin kivan. Yhteenä syynä on ehkäpä kaupungin idyllisyys ja pieni koko. Kaikki paikat ovat helposti saavutettavissa. Kaikki ei kuitenkaan ole arkkitehtuuriltaan samanlaista, vaan rosoisuutta löytyy. Et voi olla huomaamatta huikean hienoja graffiteja kaupungissa. Kannattaa pistäytyä myös Metelkovan alueella, joka on nähtävyys jo itsessään. Vanhasta vankilasta tehty hostelli Hostel Celica on muuten yksi suosituimmista majoituspaikoista kaupungissa.

Vai tekeeköhän siitä kaupungista mahtavan juuri se tunnelma? Kaupungin keskustassa on viihtyisiä ja herkullista ravintoloita ja baareja joka lähtöön ja sunnuntai-iltana ne olivat ihan täynnä väkeä. Oli perheitä, kaveriporukoita, pariskuntia, ensitreffiläisiä ja lapsia jäätelötötteröt käsissä (jäätelö on muuten kova sana Sloveniassa). Iloinen ihmisten pulputus, nauru ja ruoan tuoksu toi itsellekin hyvän mielen. Katusoittajien musiikkia kuunnellessa pääsi ihan eri fiilikseen. Istuessani iltaa yhdellä terassilla, en malttanut lukea kirjaa laisinkaan, vaan istuin ja ihmettelin vain kävelykadun tapahtumia.

Kävellessäni Ljublajanan kaduilla en nähnyt yhtään surullista, apeaa tai murheellista ihmistä. Ljubljanassa ihmisten ystävällisyys, avoimuus ja sosiaalisuus on ihan omaa luokkaansa. Vaikka olin yksin liikenteessä, ehdin vaihtaa kuulumisia yhden jos toisenkin paikallisen kanssa. Kaikki kehuivat vuolaasti omaa kotikaupunkiaan (niinhän tietty minäkin kehun Helsinkiä). Eräs tarjoilija sanoi, että on vain yksi asia, mikä ratkaisee loppupeleissä palveluammatissa. Arvaatteko, mikä se on? Se on hymy.

Pari vinkkiä kaupunkiin:

  • Lentokentältä paikallisbussi tulee kerran tunnissa keskustaan. Matka kestää n. 50 minuuttia ja maksaa 4€. Jos haluat nopeasti ja näppärästi kaupunkiin, ota minibussikyyti, joka tuo sinut suoraan keskustaan haluamaasi paikkaan. Hinta 9€.
  • Yövyin yhden yön Nana's Apartments huoneistossa, joka oli ihan Dragon Bridgen vieressä. Sijainti oli kerrassaan loistava. Huoneistoon olisi mahtunut nukkumaan ainakin 4 ihmistä. Hinta 50€/yö.
  • Vegeravintola Bobenček tarjoaa maukkaita herkkuja pikkunälkään
  • Perjantaisin Ljubljanassa on Open Kitchen- ruokamarkkinat, josta saa mitä herkullisimpia katuruokia lounaaksi
  • Pari vuoden takainen Ljubljana-postaukseni löytyy englanniksi täältä.