Ajatuksia pakettimatkailusta

Olin vähän aikaan sitten Finnairin ja Aurinkomatkojen järjestämällä aamiaisella Cafe Ekbergillä, jossa esiteltiin Aurinkomatkojen tuoteuudistusprojektia ja uusia lomakokoelmia sekä kerrottiin Finnairin kuulumisia. Pakettimatkailulla on kova tarve uusistua, sillä yhä enemmän ihmiset räätälöivat omat lomansa ja suosivat omatoimimatkailua. Momondot sun muut ovat tehneet lentojen etsimisestä helppoa ja hyviä hotellidiilejä on saatavilla jatkuvasti. Unohtaa ei saa tietenkään niitä, jotka edelleen vannovat pakettimatkailun nimeen. Sen helppous viehättää ja lomavalikoimakin on useimmilla matkanjärjestäjillä niin laaja, ettei joka vuosi tarvitse samaan paikkaan matkustaa (jos ei halua) Pakettimatkailulla on aina tilausta. Näen sen uudistumisen kuitenkin oikein hyvän asiana.

Mutta mitä pakettimatkailu voisi tarjota minulle? Millaista pakettimatkaa itse voisin harkita?

Nämä kysymykset jäivät pitkäksi aikaa mietityttämään tuon tilaisuuden jälkeen. Olen ollut kolme kertaa elämäni aikana pakettimatkalla, joten en voi kehuskella kokemuksillani tai sanoa juutataijaata siitä, ovatko ne minua varten. Olen aina suosinut omatoimimatkailua, koska näin saa juuri mitä haluaa ja aika edullisesti. Olemme kuitenkin syksyllä pitkästä aikaa lähdössä pakettilomalle ja tätä lomaa suunnitellessa olen seikkaillut ja selaillut usean matkanjärjestäjän tarjontaa. Vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla. Matkaan on mukaan lähdössä rakas äitini, joka ei ole kovin paikallaan olevaa sorttia (kehen lie tyttö tullut). Viikon lomalle vaaditaankin paljon actionia. Kohdetta ei ole vielä lyöty lukkoon. Kreikka on maana todennäköisin vaihtoehto tällä hetkellä. Tällä syksyn lomalla pääsen testamaan ajatuksiani siitä, mikä pakettimatkoissa toimii omalla kohdallani.

Erilaisten teemojen, kuten wellness-teeman, nostaminen pakettimatkailun ytimeen on oikein tervetullutta. Oma hyvinvointi, kuntoillu ja liikkuminen ovat suuressa suosiossa lomallakin ja pakettimatkojen tulisi vastata ihmisten tarpeisiin liikkua lomallakin. Tähän asti on tarjottu golf-lomia, mutta kovassa nousussa on esimerkiksi joogalomat ja muunlaiset kuntoilulomat. Tarvitseeko teemaloman sitten olla koko loman juttu? Kyllä ja ei. Itse voisin matkustaa Kreikkaan koko viikon joogaretriittiin, mutta toisaalta voisin ottaa vain parina päivänä joogatunteja ja sitten tehdä jotain muuta. Pääasia, että olisi mahdollisuus valikoida erilaisia aktiviteetteja mielensä mukaisesti. Allasjumppa tai zumba ei minua kiinnosta, mutta pyöräretki paikallisen oppaan kanssa kyllä.

Mikä sitten olisi jotain muuta? Olisi hienoa, jos pakettimatkoilla olisi laaja tuotevalikoima, josta jokainen voisi poimia itselleen mieleisiä asioita. Tähän ollaankin Aurinkomatkojen mukana menossa yhä enemmän. Asiakkaille tarjotaan ns. peruspaketti (lennot+hotelli), johon voi sitten oman maun mukaan lisätä erilaisia aktiviteetteja ja retkiä. Toiset haluavat kaiken valmiina, kun taas toiset haluavat paikan päällä päättää, mitä tehdään. Eri matkanjärjestäjillä on jo nyt tarjolla monipuolinen valikoima retkiä lomakohteissa. On snorklausretkiä, saarihyppelyä, safaria kulttuuria, viininmaistelua jne. Kohteen retkivalikoimaa katsoo varmaan moni miettiessään sopivaa lomakohdetta. Tietenkin retkiä tulee olla joka kohderyhmälle, kuten lapsiperheille, aikuisille ja nuorille.

Ajatus "jokaiselle jotakin" on kiva ajatus, mutta epäilen, että ihan jokaista on vaikea pelkällä retkitarjonnalla miellyttää. Aurinkomatkojen ja Finnairin tilaisuudessa heiteltiinkin ajatuksia ilmaan siitä, että mitä jos matkanjärjestäjällä olisi tarjota lista suositelluista paikallisoppaista - ja turistitoimistoista tai vaikkapa liikunnanjärjestäjistä, joiden kanssa voisi itse räätälöidä retken tai aktiviteetin. Tämä helpottaisi jo suuresti paikan päällä omien retkien räätälöintiä. Teema "paikallisuus" ja "kokemukset paikallisten kanssa" nousivat myös puheenaiheeksi. Mahdollisuus kokata paikallisen perheen kanssa olisi hienoa tapa tutustua paikalliskulttuuriin. Voisin myös lomalla mennä "töihinkin", jotta näkisin miten esimerkiksi oliiviöljyä tehdään itse.

Mitä sitten itse kaipaisin viikon lomalle? Kaipaisin ehkä nimenomaan mahdollisuuksia. Mahdollisuuksia tavata paikallisia, nähdä uniikkeja asioita ja tutustua paikalliskulttuuriin. Haluaisin myös liikkua ja ottaa urheilun osaksi lomaani. Voisin suunnata aamulla juoksulenkille ja haluaisin vinkkejä oppaalta hyvistä juoksureiteistä. Voisin mennä aamuisin jooga-tai pilatestunnille paikalliselle joogastudiolle. Päivällä haluaisin syödä paikallisten suosimassa ravintolassa, käydä uimassa ja ottaa rennosti. Jonakin päivänä voisin mennä pyöräilemään, kalastamaan tai kokkailemaan paikallisten kanssa. Jos puhelimessani olisi sovellus, josta näkisin kohteen mahdolliset ravintolat, urheilupaikat, retket jne. voisin tehdä extempore- päätöksiä.

Kun sitten katsoo, mitä eri kohteissa on tarjolla, niin ihan hyvinhän meikäläisellä viikko hurahtaisi pakettimatkalla. Nythän matkanjärjestäjillä on tarjolla kohteissa jo vaikka mitä.  Olen jo aiemmin pohdiskellut matkailun stereotypioita ja sitä, mitä esim. loma Kanarialla tuo mieleeni. Ennakkoasenteeni tiettyihin lomakohteisiin johtuvat varmasti siitä, että ajattelen Kanarian olevan vain suomalaisten pakettimatkakohde. Väärin ajateltu. Ehkä vain ajatukseni pakettimatkailuista ovat vanhanaikaisia. Ajatus siitä, että asuisi suomalaisten suosimassa hotellissa Kanarialla,  on päähänpinttymä. Siispä on ihan hyvä lähteä testaamaan uudelleen näitä ajatuksiani valmismatkoista. Luulenpa, että yllätyn positiivisesti ja voisihan sitä opetella olemaan paikallaankin joskus.