Joulumaahan jo moni tietä kysyy

Muutama vuosi takaperin vitsailimme mustasta joulusta. Enää tuo musta joulu ei tunnu vitsin aiheelta, sillä täällä etelässä se näyttää yleistyvän vuosi toisensa jälkeen. Olenkin alkanut vakavasti harkitsemaan, jos voitaisiin pakata kimpsut ja kampsut kassiin ja lähteä pohjoiseen joulun viettoon. Siellä on sentään valkoisia nietoksia, pakkasta ja mahdollisuus harrastaa talviurheilulajeja. 

Joulufiiliksen puuttuminen ei ole ihme, sillä ulkona on lämpöasteita, vettä sataa ja tuo surkuhupaisa "harmaa sää" -termi alkaa olla liian tuttu termi omassa sanavarastossani. 

Kaipaisin jouluuni rapsakkaa pakkasta, punaisia poskipäitä, eväsretkeä lumiselle laavulle ja valkoista talvimaisemaa. Kaipaisin myös vähän vanhanajan joulukoristeita, olkien hakemista ladosta koristelua varten sekä kuumaa puulämmitteistä saunaa.

Mistä voisin löytää tuon kuuluisan joulumaan? 

Katri Helenan esittämä Joulumaa on ollut aina ollut yksi lempijoululauluistani. Tiedättehän, että joulumaan voi löytää, jos vain paikallansa pysyy. Toivon, että se joulumieli sieltä vielä tulee, vaikka joulumme olisikin musta. Mutta minne minä lähtisin, jos haluaisin nähdä joulumaan?

Pääsin vierailemaan Rukajärven perinnekylässä,  Iisakki Villagessa Rukan avajaisviikonloppuna marraskuussa. Tuo paikka oli kuin sadusta. Valkoinen maa, punainen tupa ja lato, jossa oli takassa tuli. Tuli väistämättä mieleen, että tontut kurkkivat jostain nurkan takaa, ovatko vierailijat olleet kilttejä. Siellä me nautimme glögiä ja kuulimme, miten Iisakki Village on jäljitelmä vanhasta Paanajärven Rajalan pihapiiristä. Tuollainen perinnekylähanke se vasta onkin hieno hanke! Pääsimme myös ihanan tunnelmallisessa saunassa kokeilemaan saunajoogaa, joka rentoutti ihanasti päivän sykkimisen jälkeen.

Punaisen talon tuvassa voisi koko perheen kanssa syödä jouluateriaa ja katsella kynttilöiden palamista. Ei telkkaria, ei lahjoja tai 4G-verkkoa. Tuollaiseen punaisen talon tupaan  minä voisin mennä viettämään joulua. Siellä minä olisin varmasti täynnä joulumieltä, iloa ja onnea. 

Jos siis voisin antaa jonkun neuvon teille, niin pistäytykää tuolla Iisakki Villagessa, jos liikutte Kuusamon seudulla. 

Ihanaa joulunodotusta! Toivon, että jokainen löytää oman joulumaansa jouluna <3

Retki Iisakki Villageen tehtiin yhteistyössä Ruka-Kuusamon matkailun kanssa.