Makumatkalla Etelä-Koreassa

Olen hehkuttanut rakkauttani korealaiseen ruokaan joka kanavalla, mutta mitä korealainen keittiö oikeasti sisältää? Siitä otetaan tässä postauksessa selvää.

Korealainen ruoka ilmestyi suosikkilistalleni O:n myötä ja hän on kärsivällisesti ja kaikella rakkaudella maistattanut mulle kaikkea mahdollista (hyvistä herkuista nattoon). Kaikkea pitää maistaa, tuon virren olen kuullut useasti. Ensimmäinen kosketukseni korealaiseen ruokaan oli illallinen Korea Housessa, joka on Suomen ensimmäinen korealainen ravintola. Eteeni tuotiin ensimmäisellä kerralla vahingossa paistettua porsaanlihaa, joka tällaiselle punaista lihaa syömättömälle olikin varsinainen elämys. Silloin vaihdettiin pikasesti lautasia ja sain eteeni annoksen nimeltä Nakji bokkeum eli mustekalaa, joka oli taivaallisen hyvää.

Sittemmin maailmalla ja Aasiassa matkustellessa ollaan useasti käyty korelaisissa ravintoloissa syömässä. Himoni kimchiin on kasvanut joka kerta. Ennen kesäloman alkua ja lentoamme Souliin, olin varma siitä, että tulen vetämään järkyttävät kimchiöverit. Niin tein, mutta silti olisin voinut syödä lisää.

Vietimme kesälomalla n. 1,5 viikkoa Etelä-Koreassa ja pääsin maistelemaan kaikkia paikallisia herkkuja ihan paikan päällä. Yritimme muuten päästä Soulissa kokkauskurssille, mutta ne olivat valitettavasti täynnä. Nyt aionkin kertoa muutamista lemppareistani ja havainnoista korelaisesta keittiössä. 

Kimchi!

Kimchi on hapatettua kiinankaalia tulisessa liemessä. Älä säikähdä hajua. Kimchiä tarjoillaan useimmiten alkuruokana herättelemään makuhermoja. Aamiaispöydästä löydät tätä myös varmasti. Kimchiä tuodaan pöytään yleensä pieni kupillinen ja jos syöt koko kupin tyhjäksi, tuodaan sitä usein lisää pöytään. Näin varmistat loputtoman "never ending" kimchi-virran pöytääsi, vaikka söisit pääruokana jotain muuta. Luulen, että Soulin hotellin aamiaispöytää ylläpitävät tarjoilijat vähän ihmettelivät, miten kaksi suomalaista ehtii tyhjentää ison laarin kimchiä niin nopeasti. Jos pidät kimchistä, niin kannattaa maistaa myös kimchipannukakkua, joka käy loistavasti esimerkiksi lounaasta. Korealaiset pannukakut tarjoavat muutenkin ihan mielettömiä makuelämyksiä.

Kimchistä on paljon erilaisia variaatioita niin Koreassa kuin maailmalla. Mielipiteitä siitä, mikä on perinteinen kimchi, on useita. Kimchin tekemisestä on reseptejä ja videoita netti pullollaan. Jos haluat nähdä helpon ja perinteisen tavan tehdä kimchiä, niin käy kurkkaamassa tämä video. Emme ole vielä kotona testanneet kimchin tekemistä itse, mutta jonain päivänä sitä valmistetaan itse.

Tteokbokki

Tteokbokki on suosittua katuruokaa. Jos tilaat katukeittiöstä tteokbokkia, saat käteesi pienen rasiallisen kuumia ja tulisia riisikakkuja. Tteokbokki on addiktoiva katuruoka. Kun sitä kerran syö, haluat syödä sitä lisää ja lisää. Todella herkullista ja ihanan tulista.

Bibimpap kimhcin ja tteokbokkin kera

Bibimpap kimhcin ja tteokbokkin kera

Bibimpap

Tämä ruoka on erinomainen ensimmäiseksi korealaiseksi perinteiseksi ruoaksi, jos et ole ennen kokeillut. Näyttää sekasotkulta, mutta yksinkertainen ja herkullinen ruoka. Muistuttaa pyttipannua. Bibimpapissa on riisiä, kasviksia ja voit valita otatko sen kanalla, lihalla vai tofulla. Päälle tulee raaka tai paistettu kananmuna ja mukaan punaista tulista soosia, jota voit sotkea joukkoon. Kun saat ruoan nenän eteesi niin sotke kaikki ainekset huolella sekaisin ennen kuin alat syömään. Bibimpapia ei ole tarkoitus syödä ilman sotkematta koko kulhoa sekaisin. 

Ravintolassa

Korean BBQ on suosittu tapa viettää iltaa isommalla porukalla. Pöytään tulee alkuruoaksi kimchiä, ituja ja (pikkelöityjä) kasviksia. Itse valitaan ruoka-aineet, jotka paistetaan pöydän keskellä olevassa grillissä ja mukaan tulee tietysti maukkaita sooseja. Mustekala on yksi suosikeistani ja sen kypsentäminen oikein onkin sitten taitolaji. Oikein kypsennetty mustakala on taivaallisen hyvää. 

Ruoan kypsentäminen grillissä itse on suosittua muutenkin. Pikaruokaloissa voi itse valita listalta valmiin ruoka-annoksen sisältäen esimerkiksi kasviksia, mustekalaa ja kanaa. Ainekset tuodaan pöytään raakana ja sitten eikun grilli kuumaksi ja kypsentämään ruoka-annos itse. Itse tykkään tästä ruokailutavasta, sillä pääsen itse varmistamaan, että ruoka on riittävän kypsää. En myöskään pidä ruoan odottelusta, joten tässä saa itse puuhastella koko ajan.

Korealaiseen keittiöön kuuluu keskeisesti liha, mutta itselläni ole siitä paljon kerrottavaa. Kana- ja kalaruoista sen sijaan voin suositella kanaa ja mustekalaa kaikissa eri muodoissa. Kanaa korealaiset osaava valmistaa. Kanaa tilatessa kannattaa kuitenkin varmistaa ettei kanassa ole luita, esimerkiksi kanankoivet kannattaa jättää tilaamatta.

Kasvissyöjiä hemmotellaan korealaisessa keittöissä herkullisilla tofuannoksilla. Kaalia on lähes joka ruoassa. Samoin kasviksia on aina saatavilla, mutta kannattaa olla tarkkana, ettei ne vaan ole pikkelöityä. Alkuruoan pikkelöidyt kurpitsat, kurkut ja retikat ovat omalla kammolistalla. Kannattaa kuitenkin maistella niitä ;)

Mites ne soosit ja tulisuus sitten? Jos haluat tulista, saat tosi tulista. Bibimpap on siitä hyvä, että se ei ole kovin tulinen. Monet ruoat kuitenkin ovat suuta polttavia ja se johtuu ihan niistä taivaallisen hyvistä sooseista. Annostelemalla kastiketta, voit itse valita tulisuuden asteen. Joissakin pääruoissa on kuitenkin potkua riittävästi jo valmiiksi. Jos et pidä yhtään tulisesta, niin mainitse siitä tarjoilijalle. Me pyydetään aina "extra-spicy", kun tilataan ruokaa (masokisteja, kun ollaan). Ravintolassa kannattaa muuten muistaa, että riisi ei usein tule pääruoan mukana, vaan se pitää tilata erikseen. 

DSC_0430.JPG
Jejulla syötiin lapiolliset ruokaa. Toisella pikkulapio, toisella isompi.

Jejulla syötiin lapiolliset ruokaa. Toisella pikkulapio, toisella isompi.

Vinkkejä:

  • Mene rohkeasti korealaisiin pikaruokaloihin ja testaa eri vaihtoehtoja. Näin opit mistä tykkäät ja mistä et. Saat ruoka-aineet raakana tai esikypsennettynä eteesi ja pääset itse paistamaan ruokasi. Näin varmistut, että ruoka on kypsää
  • Jos tarjoilija kysyy haluatko ruoan tulisena, mieti kaksi kertaa pidätkö tulisesta ruoasta.
  • Jos tilaat kanaa niin kannattaa varmistaa ette tilaa kanaa luiden kanssa. Tällöin kanassa on tosi vähän syötävää
  • Korelaisessa ravintolassa alkuruoaksi tuodaan aina kimchiä 
  • Soulissa järjestetään paljon kokkauskursseja ja kävelykierroksia korealaiseen keittiöön liittyen. Kannattaa tsekata esimerkiksi O'ngo:n kokkauskurssit.
  • Tärkeää! Jos juot olutta tai muuta pullossa olevaa juomaa, niin et saa koskaan kaataa pullosta lasiin juomaa itse, vaan toisen pitää tehdä se. Jos olet yksin syömässä, niin asia on eri. Korealaiseen perinteeseen kuuluu, että vastapuoli täyttää lasisi aina, kun se on tyhjentymässä. Ole siis tarkkana, kun menet toisten kanssa syömään ravintolassa.
  • Korealaisen ruokien nimet sisältävät järkyttävän määrän konsonantteja eikä suomalaisen suu taivu niitä ääntämään. Onneks monissa ravintoloissa on kuvalliset menut.

Tulipa muuten kamala nälkä tätä kirjoittaessa. Valitettavasti kovin paljon kuvia korealaisesta ruoasta ei itselläni ollut. Johtuu varmaan siitä, etten ikinä muista ottaa kuvaa ruoasta ennen syömistä. Jos korealainen ruoka ja reseptit kiinnostavat, niin käy kurkkaamassa Pinterestissä Korean Food- tauluni.