Makuja merellä

Viime viikonloppuna teimme jotain, mitä emme ole vielä O:n kanssa tehneet yhdessä. Hyppäsimme Olympiaterminaalissa Silja Serenade- laivaan ja lähdimme makumatkalle Itämerelle. Edessä oli meidän syyslomareissu Tukholmaan, jonne lähdimme iloisin fiiliksin.

Risteilymme keskeinen teema tällä kertaa oli ruoka. Meillä oli etukäteen tehdyt pöytävaraukset Tavolata- ja Bon Vivant- ravintoloihin. Deluxe-hyttiin sisältyi myös erikoisaamiainen Tavolata-ravintolassa, joten tällä reissulla ei kyllä nälkä päässyt yllättämään. Ja olipa muuten herkullinen reissu!

Menu D'Oliva

Perjantaina meillä oli pöytävaraus klo 20 italialaiseen Tavolata-ravintolaan, jossa aikomuksena oli testata D'Oliva menun antimet. Tavolàtassa tarjoillaan 17.9.-15.12.2015 välisenä aikana milanolaisen keittiömestarin Davide Zuninon Menu d'Oliva. Davide Zunino on kotoisin Italian Liguriasta ja niinpä hän onkin saanut menuunsa innoituksen kotiseutunsa oliiveista ja oliiviöljystä. Koko menun juju oli siis oliiviöljyn ja oliivien tuomat makuelämykset. Itsehän olen aikamoinen oliivien ja oliiviöljyn suurkuluttaja, joten olin aika innoissani tätä menusta.

Valitsimme alkuruoaksi graaviturskaa, härkätartaria, hasselpähkinämaitoa ja oliivipölyä. Itse en ole lihanystävä, mutta suostuin maistelemaan raakaa lihaa tässä makuyhdistelmässä. Ja tiedättekö, oli muuten ihan taivaallisen hyvä alkuruoka. Annos oli ensinnäkin niin kaunis, ettei tehnyt mieli syödä sitä lainkaan. Kaikki maut toimivat täydellisesti yhteen ja pidin annoksesta valtavasti. Se oli myös juuri sopiva alkuruoka jaettavaksi kahdelle. 

Pääruoaksi valitsin punajuuririsoton ja O otti lampaankaretta. Annoksia saimme aika pitkän tovin odotella, mutta tuo aika kului kuin siivillä toisen silmiä tuijotellessa. Punajuuririsoton päällä olevat kuningasravut maistuivat jopa liian hyviltä ja olisin voinut vetää lautasellisen verran. Muutoin punajuuririsotto jäi hiukan mauttomaksi. Lammas oli kuulemma hyvää, mutta mango erikoinen lisuke lautasella. 

Jälkiruoaksi otimme annoksen, jossa oli marjasalaatti, passionhedelmää, litsisorbettia, sitruunaconfit ja lämmintä neitsytoliiviöljykeittoa. Makuelämyksenä tämä oli mielenkiintoinen. Erityisesti neitsytoliiviöljykeitto oli jännän makuinen. Ei lainkaan hassumpi! Jälkiruoan kanssa sopi täydellisesti nauttia yksi kuppi espressoa.

Kaiken kaikkiaan Menu D'Oliva oli herkullinen. Uusia makuelämyksiä ja -yhdistelmiä oli mukavaa maistella. Kaikki annokset olivat kauniin näköisiä, mikä on osa ruokailuelämystä. Hiukan oltaisiin kaivattu lisää potkua pääruokiin. Tavolata-ravintola on muuten oikein kiva paikka nauttia niin illallista kuin aamiaistakin. Asiakaspalvelu oli mutkatonta ja ystävällistä.

Menu Nordic

Mukavan ja aurinkoisen Tukholma-päivän jälkeen mahassa alkoi jo kurnia nälkä. Heti laivan lähdettyä Tukholmasta, meillä oli pöytävaraus Bon Vivant-ravintolaan, jossa tarkoitus oli testata viiden ruokalajin Menu Nordic. Menu Nordic sisältää myös neljän viinin viinipaketin. Voi veljet, miten hyvä kokonaisuus tämäkin oli. Ensimmäisenä saimme eteemme keittiön tervehdyksen, joka jäi itselle hiukan arvoitukseksi. Pieni ruokahalun herättäjä ei ihan sytyttänyt ja tämän olisi voinut jättää väliin. 

Ensimmäinen ruokalaji oli maa-artisokkakeitto tryffelileivän kera. Upeaa auringolaskua katsellessa ja sitä herkullista keittoa syödessä ei voinut kuin hymyillä. Juomana oli lasillinen shamppanjaa, mikä sopi erityisen hyvin siihen hetkeen. Keitto oli yksinkertainen, mutta erinomaisen maukas. Suorastaan ylistettävä! Olisin voinut syödä tätä pari kupillista lisää. Seuraava ruokalaji oli nieriää, piparjuurta ja vesikrassia. Kaikki maut toimivat hyvin yhteen ja annos oli laadukas. Kevyt valkoviini sopi loistavasti nieriän kanssa. Tästä annoksesta jäi hyvä miellyttävä suuhun.

Pääruoaksi tarjoiltiin ruijanpallasta (minulle) ja peuraa (O:lle). Molemmat ruoat olivat hyviä, mutta ehkä pikkusen petyin ruijanpallakseen. Maut jäivät hiukan vaillinaisiksi. Peurakin oli vähän sitkeää. Molempien pääruokaviininä oli punaviini. Oma oli ranskalainen pinot noir (2012) oli kevyempi. Tällainen viini menisi seurustelujuomanakin (jos joisi punaviiniä). O:n punaviini oli paljon täyteläisempi ja sopi aivan loistavasti pääruokaa seuranneen juuston kanssa. Tarjoilija toi minullekin pienen maistiaisen tuota punaviiniä nautittavaksi juuston kanssa. Taas ymmärrän hiukan enemmän, miten juustot ja punaviini sopivat yhteen.

Sitten oli viidennen ruokalajin eli jälkiruoan vuoro. Tämä jälkiruoka oli pysäyttävä. Se oli niin herkullista, että voisin lähteä laivalle jo pelkästään tämän jälkiruoan takia. Jälkiruoaksi tarjoiltiin suklaajäätelöä, sorbettia ja makeaa appelsiinimarmeladia. Annos ei kovin kauan lautasella lämmennyt. Jopa O söi jälkiruoan loppuun, joten tämä oli kuulkaa ihan poikkeuksellisen hyvä jälkkäri. Jälkiruokaviininä oli italialainen Florato 2010, Tommasi. Ihan mieletön jälkiruokaviini. Yritettiin katsoa tätä Bon Vivantin wine shopista ruokailun jälkeen, mutta valitettavasti sitä ei ollut myynnissä. Tuota jälkiruokaviiniä pitäisi olla kotonakin erikoisillallisia varten.

Menu Nordic oli kokonaisuutena laadukas ja toimiva. Pääruoat painoivat kokonaisuutta hiukan alaspäin, mutta kaiken kaikkiaan menu oli herkullinen ja viinit sopivat loistavasti yhteen ruokien kanssa. Suosittelen! Isot pisteet annan myös ravintolan ammattitaitoiselle henkilökunnalle.

Tällainen herkutteluristeily oli todella kiva. Syöminen on tärkeä osa risteilyä ja vie mukavasti aikaa. Mielestäni risteilyt ovat myös hyvä syy antaa itselle (ja housuille) vähän löysää eli laivalla voi herkutella luvan kanssa. Ja niin minä teinkin. Juuri ennen Helsinkiin saapumista söin vielä palasen kakkua.

* Yhteistyössä Tallink Siljan kanssa*