Lentämisen ihanuus ja kamaluus

Lentäminen paikasta A paikkaan B. Kätevä tapa päästä nopeasti maailmalle. Siinä ajassa, kun VR vielä puksuttaa Helsingistä Kuopioon, olet jo lentänyt Espanjaan. Hintakin voi olla sama. Kahdessa tunnissa pääsee junalla Helsingistä Tampereelle tai lentämällä Budapestiin. Sama matka, eri maa, eri matkutustusmuoto. 

DSC_0005.JPG

Lentäminen ei ole se ekologisin vaihtoehto ja olen tiedostanut oman hiilijalanjälkeni kasvun lennellessäni ympäri maailmaa. Silti, lentäminen on turvallinen ja nopea matkustustapa, jossa on paljon hyvää ja huonoa. Tarkoitus ei ole olla negatiivinen lentomatkustamisen suhteen, vaan aion tuoda esiin itselleni vaikeimmat ja helpoimmat palat.

Lentokentillä tapahtuvassa ihmisten vilinässä on sitä jotain. En ole koskaan ollut työreissuilla ulkomailla, joten minulle lentäminen on tarkoittanut

aina

 reissuun lähtöä, lomaa, vapaa-aikaa eli siis irtiottoa. Pidän lentokentillä tapahtuvasta kuhinasta ja siitä, että jokainen on lähdössä jonnekin tai palaamassa jostakin. Jokaisella matkustajalla on oma tarinansa reissuunsa liittyen. Se voi olla mikä tahansa matka, johon liittyy jokin tarina. Kerran jos toisenkin olen istunut Helsinki-Vantaan Oak Barrel baarissa tai kahvilassa seurailemassa ihmisiä ennen oman lennon lähtemistä.

IMG_20140812_105953.jpg

Kolikon kääntöpuolena tässä nopeassa matkustustavassa on se, että se kuitenkin vie aikaa ennen itse lentoa. Sinun täytyy olla lentokentällä ajoissa, vaikkakin tekisit check-inin etukäteen. Lentokentät harvoin ovat kaupungin keskustojen lähettyvillä, joten jo matkustaminen kentälle vie aikaa. Turvatarkastuksiin saa jonottaa. Boardingiin "saa"jonottaa. Koneesta pois pääsyä saa odottaa. Jos ajallisesti laskisi, niin kyllä siihen lentämiseenkin aikaa vaan kuluu, jopa joskus enemmän kuin junalla matkustamiseen.

Peukutan eniten junamatkustamista. Se on mielestäni miellyttävin ja kiinnostavin tapa matkustaa. Junalla ei tosin pääsee niin nopeasti paikasta toiseen (ainakaan Suomessa), vaikka juna-asemat sijaitsevatkin usein kaupungin keskustoissa.

Sitten itse lentokoneisiin. En ole isokokoinen, joten peppuni mahtuu ihan kivasti oman paikkani istuimelle ja jalkatilaa on yleensä ihan riittävästi. Voin istua keskellä, käytävä- tai ikkunapaikalla. Kaikki toimii, kunhan vieressä ei ole oksentavaa, humalaista tai koko matkan kiljuvaa tyyppiä. Turbulenssiä säikähdän aina, mutta sitäkin olen oppinut sietämään. En ole koskaan pelännyt lentämistä eikä koneen nouseminen ilmaan ei ole koskaan pelottanut, MUTTA:

Asia, joka on ehdottomasti vaikeinta lentämisessä, on

laskeutuminen

. Sitä voisi luulla, että laskeutuminen olisi se kevyin pala. Mutta ei. Tieto siitä, että pian ollaan perillä, on helpottava kyllä. Olen aina "pelännyt" laskeutumista. Se on

joka kerta

 hyvin epämiellyttävä kokemus. Ihan muutaman kerran ollaan laskeuduttu niin, että en ole ehtinyt panikoimaan. Ei auta, että olen lennellyt jo melko paljon elämäni aikana. Kun koneella alkaa olla korkeutta n. 500m. niin jännitys alkaa ja kestää siihen asti, kunnes pyörät tömähtävät kiitoradalle. Minua ei pelota juurikaan vaan tuo tömähtämisvaihe, vaan ne viimeiset 500 m -> 50m ilmassa. Olen yrittänyt miettiä usein, mikä siinä on niin epämiellyttävää. En ole keksinyt.

Lyhyet ja pitkät lennot vaativat erilaista valmistautumista. Joskus 3h lento voi tuntua 9h lennolta ja joskus pitkä 10h lento tuntuu huomattavasti lyhyemmältä. Isot lentokoneet ovat suosikkejani, silloin tuskin edes tajuaa olevansa lentokoneessa. Yleensä kevyt ateria, vesitankkaus ja levollinen mieli auttaa jaksamaan lennolla. Jaloittelu ennen pitkää lentoa tekee hyvää. En osaa nukkua lentokoneessa, joten olen usein enemmän tai vähemmän seis lennon jälkeen.

086.JPG

Pitkillä lennoilla alkaa jossain kohtaa ahdistamaan. Ilmassa lentävässä pötkylässä istuminen ei ole kaikista miellyttävin ajatus. Tieto siitä, että lentomatkaa on vielä 10h jäljellä on asia, jota ei pitäisi liikaa ajatella. Lennolla Tokiosta Lontooseen meinasin tulla hulluksi, kun piti olla niin pitkään paikoillaan ja kone oli niin rupuisin BA:n kone, ettei tilaa ollut laisinkaan liikkua. Olen muutenkin vähän huono istumaan paikoillani pitkään, siinä varmaan yksi syy ;)

Lentäminen on elämys ja siihen liittyy paljon kaikkea jännittävää. Pidän ja en pidä lentämisestä. Olen aina valmis hyppäämään koneeseen ja kohti uusia seikkailuja. Lennot ovat kuitenkin aina enemmän tai vähemmän epämukavia. Vaikka istuisi kuinka monta kertaa vuoden aikana lentokoneessa, niin aina se vähän tuntuu epämiellyttävältä. Olen tullut siihen lopputulokseen, ettei lentämällä pääse tästä epämiellyttävyyden kokemisesta eroon. Se kuulu osana koko juttuun.

Millaisia fiiliksiä teillä on lentomatkustamisesta?