Matkailun stereotypiat - pöljää puhetta?

Olen useasti miettinyt, mihin en ikinä matkustaisi. Olen myös miettinyt, että miksi en? Matkailu avartaa ja opettaa joka kerta jotain uutta erilaisista kulttuureista ja eri maiden tavoista. Miksi en haluaisi matkustaa johonkin kohteeseen ja tehdä matkakohteesta omat päätelmäni? Miksi asetan epäileviä ennakkoluuloja johonkin matkailukohteeseen, jossa en ole koskaan käynyt? Nyt ravistan päätäni ja yritän päästä näistä tavoista eroon!

Maailmalla on useita matkailukohteita, joita kohtaan jokaisella meistä on jonkinlaisia ennakkoasenteita. Matkakohteeseen liittyy usein tiettyjä stereotypioita, jotka saavat meidät "lokeroimaan"sen tietynlaiseksi. Olen kuullut hyvin usein lauseen "Mä en ainakaan matkusta sinne, kun siellä on sitä ja tätä." Nämä ennakkoasenteet ovat usein maa- tai matkakohdekohtaisia. Intiaan matkustamisesta tulee ekana mieleen vatsatauti ja Turkista ärsyttävät kauppiaat.

Kuulemme toisten matkaajien kokemuksia ja otamme niistä vaikutteita. Jos jollain on huono kokemus jostain paikasta niin totta kai se saa ajattelemaan kannattaako paikkaan matkustaa. Jokaisella lomakohteella on kuitenkin jotain hyviä puolia, joita tulisi mainostaa muille. Liikaa ei saisi toistenkaan juttuja kuunnella, sillä jokainenhan meistä kokee asiat ihan eri tavalla! Muodostamme myös mielipiteitämme matkatoimistojen esitteistä ja blogien teksteistä. Saamme mielikuvia ja ennakkoluuloja, jotka vaikuttavat matkakohteiden valintaan. Liian ehdoton ei saisi kuitenkaan olla.

Seuraavaksi avaan hiukan, mitä tarkoitan omilla stereotypioilla. Omasta suustani on ainakin päässyt seuraavat lauseet:

"Jos lähden lomalle, niin en halua lomailla paikassa, jossa on paljon suomalaisia" 

"En mä minnekään Kanarialle koskaan matkusta, kun se on niin tylsä kohde"

Bulgarian Sunny Beach on tunnettu kivoista rannoistaan, halvoista hinnoista sekä hyvin vilkkaasta yöelämästään. Mutta siellä sattuu ja tapahtuu joka vuosi jotain ikävää turisteille, heidät raiskataan, ryöstetään tai pahoinpidellään. Kaikki nuo jutut kuulleena, olen aina sanonut, ettei kyseisellä lomakohteella ole minulle mitään tarjottavaa. Vähän samat ennakkoluulot koskevat useita Turkin rantalomakohteita. Minua ei kiinnosta Turkin Alanya ja siellä oleva Heikin baari, mutta Turkki on täynnä hienoja kohteita, joista varmasti pitäisin.

Toisena esimerkkinä tietynlaisista stereotypioista on Kanariansaaret. Monet suomalaiset matkustavat Kanarialle joka vuosi, koska sieltä löytää takuuvarmat palaset löhölomalle. Se on tuttu ja turvallinen kohde, josta löytyy jokaiselle jotakin ja lomakohteitakin on useita. En ole koskaan käynyt Kanariansaarilla. Yksi syy on se, että juuri useimmat suomalaiset matkustavat sinne. Sieltä löytää suomalaisen ruokalistan, suomalaisia ravintoloita ja ennen kaikkea..suomalaisia. Ei mulle! Toinen syy, etten ole käynyt Kanarialla on, että olen aina halunnut mennä jonnekin "jännempään" paikkaan. Kanarialle voi matkustaa sitten 60-vuotiaana, mutta ei vielä. Mutta enhän mä nyt voi sanoa, että se on tylsä kohde, koska en ole siellä koskaan käynyt!

Kaikki matkakohteet eivät sovi kaikille, eikä tarvitsekaan. Kaikki maat eivät kaikkia kiinnosta, eikä tarvitsekaan. Toiset ihmiset hakevat helppoa lomakohdetta, toiset seikkailua. Mutta ennen kuin sanotaan "sinne en ainakaan matkusta" niin mietitään ensin, miksi ei? Ollaan ennakkoluulottomia ja avoimia ja muodostetaan mielipiteemme itse!

Ja kyllä! Minäkin aion matkustaa tulevaisuudessa Kanarialle, testata jonkin Turkin lomakohteen ja Kreikan suositut lomasaaret, jotta voin muodostaa ihan aidon oman mielipiteeni noista kohteista. Intiaankin meinaan matkustaa, vaikka saisin sen kuuluisan vatsataudin.

Matkailu avartaa!

Rakastuin Kiinaan täysin, vaikka minulla oli paljon ennakkoluuloja maata kohtaan