Hyvinvointia avannosta Rauhanniemen kansankylpylässä

Eilen pääsin ensimmäistä kertaa (ja todennäköisesti viimeistä kertaa) tänä talvena pulahtamaan avantoon Rauhanniemessä Tampereella. Pelkkä ajatus ennen avantoon hyppäämisestä sai hampaat kalisemaan. Miksi kukaan järkevä ihminen haluaa uida jääkylmässä vedessä keskellä talvea? Hullun hommaa. Ja tietenkin myös avantouinnissa kilpaillaan MM-tasolla. Suomalaiset pärjäävät tässä lajissa. Eikä ihme. Esimerkiksi Rauhanniemessä käy talvisin polskimassa kylmässä vedessä jopa 40 000 uimaria.

kuva37.jpg

Kuva Rauhanniemen kansankylpylän nettisivuilta

Avantouinnin hyödyistä on puhuttu paljon. Monet sanovat avantouinnin lievittävän stressiä, auttavan nivelkipuihin, helpottavan kipuja ja vievän flunssan mennessään.Avantouinnin hyödyt ovat niin fyysisiä kuin psyykkisiä. Jokainen kokee avantouinnin hyödyt yksilöllisesti. Avantouinti on tänä päivän hyvin suosittua ja jotain erikoistahan siinä on oltava, kun sekä nuoret että vanhat haluavat kastautua kylmässä vedessä. Eihän siitä haittaakaan voi olla, koska miksi sitä silloin tehtäisiin?

Miksi itse menin avantoon? Ensinnäkin Rauhanniemen sauna on aivan ihana ja yksi suosikkipaikoistani Tampereella. Kesällä ja talvella se vetää väkeä saunomaan ja nauttimaan Näsijärven maisemista. Toiseksi, avannossa pulahtamisen jälkeen olo on kerrassan huikea. Aineenvaihdunta lähtee liikkeelle, jalat vertyy ja mieli kevenee. Kylmä vesi vaikuttaa itselläni etenkin jalkoihin, niiden jumit ja kivut helpottavat sen jälkeen. Lisäksi, avannossa käymisen jälkeen mieli on aina hyvin positiivinen. Sinne taitaa todellakin jäädä kaikki murheet. Eilenkin oloni oli höyhenen kevyt ja rentoutunut saunomisen ja uimisen jälkeen. Ja kolmas syy, miksi halusin avantoon, on se suomalainen tapa istua yhdessä isossa saunassa kuumissa löylyissä ja sen jälkeen avantoon kävellään peräkanaa. Avannossa pulahtamisen jälkeen istutaan ulkona penkeillä ja kaikkien kasvoilla on iloisen keveä irvistys. Uimisen jälkeen toiset korkkaavat yhdet oluet, toiset juovat kuumaa teetä termarista. Tapoja nauttia avannon jälkeisistä fiiliksistä, on useita.

Eilen, lauantaina keskellä päivää saunassa oli istumassa iso joukko iloisia ihmisiä. Ikäjakauma oli noin viisivuotiaasta seitsemänkymmeneen. Oli miesporukoita, naisporukoita, vanhempia pariskuntia, nuorempia pariskuntia ja perheitä. Kaikki istuivat kuuman saunan lauteilla sulassa sovussa ja juttujen aiheet vaihtelivat ryppyvoiteista, urheilusta aina liian pieniin bikineihin. Se tunnelma siellä saunassa on jo oma elämyksensä. Avantoon ja saunomaan voi toki mennä yksinkin, aina ei tarvita mukaan kaveria. Itselleni oli kuitenkin tärkeää, että mukana oli hyvä ystävä, jonka kanssa kokea kylmyyden ja kuumuden hetket ja jonka kanssa päivitellä hyvää oloa koko touhun jälkeen. Ja enhän minä olisi sinne avantoon edes mennyt ilman hyvää ystävää :D

http://www.rauhaniemi.net/kuva30.jpg

Kuva Rauhanniemen kansankylpylän nettisivuilta.

Vielä ehtii hyvin avantoon! Suosittelen kokemusta ihan kaikille! Ajatus kylmään veteen menemisestä saattaa hirvittää, mutta olo sen jälkee on niin mahtava. Olin koko eilisen päivän sellaisessa euforisessa tilassa, josta ei voinut kuin nauttia.