Ystävyyttä on..

Ystävyyttä on sankollinen mustikoita. Näin kuului ystäväni viesti eräänä kesänä, kun olin toimittanut hänelle sankollisen tuoreita mustikoita. Miksi tein näin? No koska hyvät ystävät ajattelevat ystäviensä parasta ja haluavat piristää heitä. Joskus sitä miettii, miten paljon ihania ystäviä onkaan saanut itselleen vuosien varrella erilaisista elämäntilanteista. Olen kiitollinen jokaisesta ystävästäni. Jokainen on tuonut ison palan itseään omaan elämääni ja mummona kiikkustuolissa voin muistella noita hupsuja ystäviä hymyssä suin. Mitä kaikkea sitä onkaan tullut tehtyä? :)

Minä haluan olla hyvä ystävä. Tiedän kyllä, etten sitä aina ole ollut ja silloin olen saanut katsoa peiliin. Ystävyys on kuitenkin sellainen jännä juttu, että sen puitteissa voi antaa anteeksi isommatkin virheet ja välirikot. Ystävyys kestää myös välimatkat, niin lyhyet kuin pitkätkin. Juttuhan on niin, että suurinta osaa parhaimmista ystävistäni en näe joka päivä, viikko tai kuukausi. Joidenkin ihmisten kanssa sitä vain synkkaa niin hyvin, että vaikka et olisi nähnyt vuoteen, voit aloittaa keskustelun mistä tahansa aiheesta.

Myönnän silti, että kaipaan ystäviäni, jotka asuvat muissa kaupungeissa, tosi paljon. Muuttaessani reilut 2 vuotta sitten Helsinkiin, jäi iso kasa parhaimpia ystäviäni Tampereelle. Alkuun oli todella vaikea totuttautua ajatukseen, etten näekään heitä joka viikko. Alku oli todella vaikea. Tunsin oloni todella yksinäiseksi ja monena iltana kävi mielessä ajatus, että mitäs nyt? Mutta onneksi on Facebook, sähköposti, savumerkit, postikortit, whatsapp, joukkoliikenne ja muut keinot pitää yhteyttä ja päästä näkemään ystäviä. Kun välimatka kasvaa niin tarvitaan aktiivista yhteydenpitoa. Jos toisesta tulee laiska tai toinen ei pidä yhteyttä niin silloin se ystävyys pikkuhiljaa voi heiketä. Kysytään halua ja aktiivisuutta. Joskus kiireessä se yhteydenpito jää. Mutta niinhän sitä sattuu meille kaikille. Joskus se arki vie mukanaan, ettei vaan ehdi, muista tai jaksa. Paljonhan se ei kyllä vaadi. Yksi viesti voi piristää jo kummasti.

"Friendship isn’t about who came first and who you’ve known the longest, it’s about who came to your life and never left."

"True friends are never apart, maybe in distance, but not in heart."

Mitä se ystävyys sitten on? Sitä on vaikea selittää. Se on katseita, kohtaamisia, tunteita, tilanteita, naurua, itkua, hymyä ja elämää. Ystävyys on hetkiä. Ystävyys on kaunista. Ystävyys on kreisiä, hassuttelua, hömpöttelyä ja kikatusta. Ystävyys voi myös välillä satuttaa. On vaikea kuvailla ystävyyttä yhdellä lauseella, mutta jos pitäisi niin, ehkä näin:

“I think if I’ve learned anything about friendship, it’s to hang in, stay connected, fight for them, and let them fight for you. Don’t walk away, don’t be distracted, don’t be too busy or tired, don’t take them for granted. Friends are part of the glue that holds life and faith together. Powerful stuff.”

― Jon Katz

Minulle ystävät ovat todellakin se liima, joka pitää minut koossa ja he antavat elämälle ihan toisenlaista merkitystä. Ystävät ovat tuki ja turva. He kuuntelevat silloinkin, kun eivät jaksaisi. He eivät aina ymmärrä sinua, mutta ovat silti läsnä. Kaikista tärkeintä ystävyydessä on arvostaa toisen persoonaa ja mielipiteitä ja tykätä toisesta sellaisena kuin hän on.

Tänään, ystävänpäivänä, joka meillä on myös rakkauspäivä, olen kiitollinen ja ylpeä ihanista ystävistäni. Voi kuulkaa ystävät, mä tykkään teistä ihan älyttömästi! <3 Överiylisöpöt adjektiivit ei riitä kuvamaan teidän merkitystä tänään. 

Ihanaa ystävänpäivää kaikille <3