Säästä se suomalainen tunnetaan

"Hitto täällä on kylmä", "Vitsi, täällä on niin pimeetä", "Kauheeta ku joka päivä sataa", "Olispa jo kesä".

Kuulostaako tutulta? Tai pikemminkin, voitko tunnustaa, ettetkö olisi viimeisen kolmen kuukauden aikana valittanut säästä? Ihan varmasti olet. Minäkin olen. Ja emme ole yksin! Samaa valitusta säästä kuulee kaikkialla Suomessa; kahvipöydissä, koulussa, kadulla, kaupassa, bussissa, mediassa jne. Sosiaalinen media paukkuu valitusvirsiä ja sanomalehden lukijanpalstalla itketään, miten talvi sitä ja tätä.

Täydellinen talvisää

Kulunut syksy oli sateinen ja pimeä. Talvea kovasti odotettiin jo marraskuussa, mutta lunta saatiin vasta viime viikolla. Jouluaattona satoi vettä ja joulukuun keskilämpötila pääkaupunkiseudulla oli plussan puolella. Vuoden pimein kuukausi, joulukuu, oli todellakin pimeä kuukausi. Aurinko pysytteli piilossa monta viikkoa ja ulkona oli aina se kuuluisa "harmaa keli".

Yleinen valivalivalivali-aihe oli syksyn aikana sää. Oli pimeää, sateista ja synkkää. Toivottiin lunta ja pakkasta. Oli kurjaa ja masentavaa. Kaikki oli huonosti. Sitten tadaaa, viime viikolla se talvi vihdoin tuli meille. Tuli pakkasta ja eteläänkin saatiin vihdoin pieni lumipeite. Eikä kuulkaa mennyt kovin kauan, kun lehdessä luki "Talvi yllätti autoilijan" ja Twitter oli täynnä valituksia, että on "liian kylmä" ja "ei tarvi mennä ulos tohon pakkaseen". Lukiessani näitä twiittejä nauroin ääneen. Miten ihmiset voi aina vaan valittaa säästä? Koskaan ei ole täydellistä sää, joka sopisi kaikille. Kesällä rannallakin saa kuunnella niitä ihmisiä, joilla on liian "kuuma".

Täydellinen kevät-ilta

Meillä on Suomessa neljä vuodenaikaa, jotka rikastuttavat vaihtelevine säineen meitä joka vuosi. Talvella on lunta ja kirpsakka pakkanen. Keväällä luonto heräilee ja puhkeaa kukkaan ja ihmiset nousevat talviuniltaan kävelemään kaduille. Kesä, tuo kaunein aika vuodesta, on lyhyt, mutta niin tärkeä meille kaikille. Silloin nautitaan, lomaillaan, reissataan, hymyillään ja iloitaan. Syksyllä punertavan oranssit värit saavat meidät taas rauhoittumaan ja keskittymään töihin, kouluun ja uusiin harrastuksiin. Syksy on sateista ja koleaa aikaa, mutta se nähdään myös uutena alkuna kesän jälkeen.

Täydellinen syyspäivä

Nämä neljän vuodenaikaa määrittelevät pitkälti myös sitä, mistä suomalaiset puhuvat. Vuodenajat värittävät suomalaisten keskustelua. Talvella ja syksyllä olemme negatiivisia ja keväällä ja kesällä yltiöpositiivisia. Säästä on aina luontevaa puhua, kaikkialla. Menet aamulla töihin ja toteat, että "onpa kylmä". Näät kaveria kesällä terassilla ja sanot, että "ihana aurinko." Sää on keskeinen aihe meidän jokapäiväisessä elämässä. Säästä puhutaan kaikkialla. Meillä on aina mielipide säästä ja vaikka se olisi negatiivinen, se on mielipide, joka uskallataan kertoa toisille. Eikä sää ole vain suomalaisten suosikkipuheenaihe, vaan ihan globaali aihe kaikissa maissa.

Fakta on, ettei Suomessa osata oikein small talkin taitoa, mutta säästä me tykätään puhua. Usein suomalaista jännittää keskustella tuntemattoman kanssa. Ainut luonteva keskusteluaihe, mikä suomalaiselle tulee mieleen, on sää. Ja miten se savolainen avaakaan keskustelun? "On se ilimoja pielly!"

Juhannusyönä klo 02 - täydellistä

Suomalaisilla on siis yksi erityistaito. Se on säästä puhuminen. Katsokaapas Twitteristä hashtägeillä #syksy, #kesä, #talvi tai #kevät, mikä on twiittien aihe? Lukekaa sanomalehtien ja iltapäivälehtien otsikoita ja kuunnelkaa mistä ihmiset puhuvat ruokalassa ja kahvipöydissä. Jep, kyllä me siitä säästä vaan tykätään puhua.

Mutta ennen kuin aloitetaan valitus säästä toisten kanssa niin mietitäänpäs hetki. Onko siitä säästä pakko valittaa? Eikö me olla totuttu kaikkiin näihin vuodenaikoihin jo? Nehän ovat ne samat joka vuosi.

Keräsin tähän postaukseen neljä täydellistä kuvaa viime vuodelta, kaikki eri vuodenajoilta. Suomessa on ihan uskomattoman kaunista kaikkina vuodenaikoina. Joten ennen kuin avataan suu ja muristaan niitä negatiivisia sanoja ulos suusta niin katsotaan sinne ulos toisen kerran. Ulkona voi olla kaunis ja ihana talvisää, eikä vain kauhea pakkanen.

Nyt on talvi. Nautitaan siitä!